Pedagógus Női Kar

A sárvári Pedagógus Női Kar 1969-ben alakult, 42 fővel, Szép István karnagy vezetésével. Ugyanebben az időben működött Pernecker János és Csöglei Ernő vezetésével egy városi együttes is. Röviddel később a két kórus egyesülésével megalakult a Városi és Járási Pedagógus Kórus, melynek karnagya Szép István lett. 1981-ben átmenetileg válságba került az együttes, de Hallerné Horváth Márta irányításával újjászerveződött. Női kórusként alig 14 taggal, nagy lelkesedéssel kezdték a próbákat, az éneklés szeretete győzött, a kórus tovább működött és fejlődött.

A Pedagógus Kórusok Országos Szövetségének tagjaként az ország minden táján szerepeltek már, a legemlékezetesebb fellépések Budapesten, a Zeneakadémián a Parlamentben és Mátyás templomban voltak. Sárváron rendszeres szereplői a városi rendezvényeknek. Minden évben megörvendeztetik a városuk lakóit önálló hangversennyel is. 1990. január 1-jétől a kórus önállósult, egyesületi formában folytatta tevékenységét. Az egyesület elnöke Bugovics Imre lett, akinek köszönhető a húsz éves kórus barátság a szlovéniai LEK férfikarával. Nyugdíjba vonulása után, a kórus alapító tagja, Dr. Szabó Endréné vállalta a kórus elnökének nehéz feladatát. Kétszer, 1995-ben és 2003-ban kértek minősítést. Mindkét alkalommal a FESZTIVÁLKÓRUS címet érdemelték ki.

Nemzetközi versenyeken is szép eredményeket értek el:

? Olmütz (Csehország) 2002 – Ezüst minősítés
? Velencei kórusfesztivál (Olaszország) 2004 önálló hangverseny
? Zwickau (Németország) 2006 – Ezüst minősítés
? Bécsi Kórusfesztivál (Ausztria) 2008 önálló hangverseny

Kitüntetések:

? Sárvár Városért Érdemérem 1994
? Vas megye Közgyűlésének Jubileumi Elismerő Oklevele 1999

A kórus repertoárja a régi korok zenéjétől a mai modern zenéig felöleli a zeneirodalom legszebb kórusműveit. Két színvonalas zenei felvételt készítettek, 1997-ben, és 2009 tavaszán, a 40 éves jubileumra. Mindkettőt Hallerné Horváth Márta irányításával, aki 28. éve vezeti a kórust.
Szép eredményeik eléréséhez Sárvár város Önkormányzata jelentős segítséget nyújtott.

A kórus neve: PEDAGÓGUS ÉS Ifjúsági Kórus Kulturális Egyesület
Adószám: 19244387-1-18
Karnagy: Hallerné Horváth Márta