Sárvári Fotóklub

SZERETJÜK ÉS NÉPSZERŰSÍTJÜK A FOTOGRÁFIÁT

Több mint ötven éves múlttal büszkélkedhet a a Sárvári Fotóklub. Legújabb formációjában 2013 tavaszán újult meg Pajor András kezdeményezésére. Az alakuló ülésen már kilenc volt, hamar feltornásztuk a létszámot 17-re, majd egy év múlva, amikor ez a honlap megszületett már huszonegy a létszámunk. A tagság kívánságára klubunkat nyílttá tesszük, így azok, akiknek megtetszik a klubunk élete, kedvet kapnak arra, hogy közénk tartozzon, lehetőséget adunk, hogy teljes jogú tagunk legyen kortól, lakóhelytől függetlenül, a kívánságunk csupán az, hogy szeresse a fotográfiát, művelje, képezze magát! A klubfoglalkozásokon képeket beszélünk meg, szó esik technikáról, praktikumról, művészeti irányokról. Klubunk célja a fotográfia művelése, tökéletesítése, megszerettetése, a heterogén tagság homogénné kovácsolása, de a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat egymás társaságában.

Benkő Sándor

ÚJJÁ ALAKULT A SÁRVÁRI FOTÓKLUB

Közel harminc év szünet után 2013. április 19-én újjá alakult a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárban a Sárvári Fotóklub. A vár eldugott szegleteiben még megtalálhatóak az egykor Sári György által vezetett szakkör laborfelszerelésének a darabjai. A művelődési központ égisze alatt már működött fotóklub, ám a technika változása pontot tett a filmes időszak végére.

A város fotóséletét szervező mai alkotó közösség igényét a Sárváron pár éve elindított fotópályázat mutatta meg. A digitális képalkotás is előhozta a fotográfiai ismeretek oktatásának-elsajátításának szükségszerűségét. A klub alapításának hírére több mint húsz sárvári és környékbeli fotós jelzett vissza. Az első összejövetelen kilenc fő vett részt, amelyen a klub elnökének Benkő Sándor, Magyar Sajtó Nagydíjas fotóriportert választották. A csatlakozás folyamatos és minden korosztályt várnak, hisz a legidősebb tagja a klubnak 79 éves.

A tudás és tapasztalatcsere mellett a város fotós múltjának ápolása, Sárvár társadalmi eseményeinek dokumentálása, a természeti és épített környezet megörökítése is a cél. Havonta egyelőre egy adott időpontban találkozik a közösség, ahol képérékelés és kiselőadások lesznek. Más időpontokban a csapat fotós látogatásokat-kirándulásokat szeretne tenni a város különböző helyszínein.

A Sárvári Fotóklub első bemutatkozása a város Civil Napján volt 2013. május elsején, amikor Zsinór(m)érték címmel egy alkalmi tárlattal vettek részt a programban.

 Pajor András