Egy művészcsalád sárvári indulásának képemlékei
Megnyitó:
Helyszín:
2017. április 2. (vasárnap) – 11:00

A tárlatot megnyitja: prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke

A Losoncról származó Fábián Gyula (1884?1955) friss művész-tanár diplomájával 1908-ban Sárváron talált állást. A Budapesten született Biczó Ilona (1886?1970) – miután az első magyar női hallgatóként befejezte a Képzőművészeti Főiskolát – három évvel később követte férjét Sárvárra. Itt alapítottak családot. A lexikonok Fábián Gyulát hol néprajzkutatóként, hol íróként azonosítják, máskor pedig festői, grafikusi és keramikusi művészetét emelik ki. Számos nagy sikerű ifjúsági regényt írt. Festményei, kerámiái, rézkarcai kiállításokon szerepeltek. Rajzai díszítették a magyar nép művészetét összefoglaló, Malonyai-féle alapmunkát, néprajzi kutatásairól szakcikkeket is írt, és munkássága sokszínűségéről árulkodik az is, hogy ma már múzeumi relikviák azok a batikolt bőr díszoklevelek, amelyeket feleségével együtt készített.

Biczó Ilona nem csak ösztönözte férje művészeti vállalkozásait, hanem elsősorban kitűnő illusztrátor volt. Életművének legjelentősebb alkotása az a hat képből álló, háborúellenes rézkarc-sorozat, amiért a Nemzeti Szalon tárlatán 1922-ben Medaille d?honneur diplomát kapott.

Ez a kiállítás arra emlékezik, hogy a művészházaspár a Sárváron töltött évek teremtő lehetőségével élve innen indult el sokszínű és sikeres életútján.

Megtekinthető hétköznapokon 10?17 óráig, szombaton 9?13 óráig

Látogatható:
2017. április 25-ig