Mi Camino – Balogh Márta fotókiállítása
Megnyitó:
Helyszín:
2017. július 6. (csütörtök) – 17:00

?Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem, ha nincsenek céljaid.? – Benjamin Elijah Mays

A Szent Jakab-utat, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik. Ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt, s a mostanival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Hispániába. Itt eltemették azon a helyen, ahol most Santiago de Compostela található. Jeruzsálem és Róma után a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött.

Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni. Én a francia utat választottam Saint-Jean-de-Porttól Santiago de Compostelaig, illetve onnan tovább Fisterrán keresztül Muxiáig. A zarándokút jelképe a fésűkagyló – mellyel Szent Jakab keresztelte a megtérőket. Most, mint útjelzés az úton mindenütt megtalálhatjuk, illetve hátizsákunkon fityegve jelzi zarándok mivoltunkat.

Miért indultam el?

Régi álmom, vágyam teljesülni látszott. Az önként, általam választott kötöttségeket, kötelezettségeket szerettem volna pár napra letenni és szárnyalni hegyről völgybe és vissza, majd a síkságok végtelenét végigjárva eljutni egészen az Atlanti óceánig. Végre 60 évesen 60 napra – a magam kedvére – útra kelhetek, hogy bejárjam az eltervezett útvonalat, s közben csak magamra figyelve, a magam kedvére a saját hibáimat elkövessem, s minden pillanat felfedezésének izgalmát tartósan megéljem, dacolva időjárással és járulékos terhekkel – Hol alszom, mit eszem, lesz-e tiszta ruhám, fizikai terhelés következményeit le tudom-e gyűrni? -, valamint megismerkedjek emberekkel, vagy elszigetelődjek tőlük. A csend hangjait újra hallhatom, lelkemet, hitemet erősíthetem, elgondolásaimat újra gondolhatom, s a számomra fontos emberekkel való kapcsolatomat átértékelhetem.

? Az 5 éve kész útitervet a 4. nap feladtam. Az úthoz való aznapi lelkivilágom, fizikai állapotom határozza meg az út ritmusát.

? Hogy fogok kommunikálni? Szorgalmasan készültem, de hamar rájöttem, hogy az activity – mutogat, rajzol, körülír – a célravezető, mert a soknyelvű társaság minden tagja érti, nincs kirekesztve senki.

? A hátizsák induláskori súlya: 8,3 kg + napi víz, élelem – Pamplonánál már csak 6 kg volt. Addigra rájön az ember, hogy minden feleslegeset visz magával. Fontos a csomagolás művészete.

? Az időjárásra gondolatban fel lehet készülni, de 8.5 napig tartó non-stop esőre nem, csal elfogadni.

? Megtett km: 999,8 km

Mit gondolok most az utamról?

Régi álmom, vágyam beteljesült. Az út során sokszor gondoltam haza, de nem volt honvágyam. Nagyon szerettem, hogy minden napnak, minden percében teljesen új, ismeretlen világ tárul elém. Minden nap írtam a naplómba a tényadatokon túl elsősorban, érzéseimről, lelki tusáimról, fotókról. Megismerkedtem emberekkel, barátokra leltem. A fotózás nem ölte meg az út varázsát. Nagyon igyekeztem magam visszafogni. Volt, hogy két napig egyáltalán nem fotóztam, mert teljesen (lelkileg és fizikailag) az úton akartam lenni, de volt olyan nap is, amikor inkább fotós voltam, mint zarándok. Hazaérkezésem után sokáig voltam még úton gondolatban, álmaimban. Egy biztos, hogy a zarándoklatom csak elkezdődött ezzel az úttal. Azóta megjártam a portugál utat – Portó-Santiago de Compostela között, s már most tudom, hogy 2016. május 4-én újra útra kelek SJPP-Leon-Oviedó-Santiago- Muxia-Fisterre útvonalon.

A fotókiállítások és az előadások sora lehetővé teszik számomra az újraélés örömét, de az igazi boldogság az, hogy sok emberrel találkozom, s megízlelhetem az adás végtelen örömét. Mindenkinek jó utat kívánok az életben. Buen camino!

Márta

Balogh Márta Mi Camino – Az én utam című tárlatát Gróf István, volt alpolgármester nyitja meg.

Balogh Márta a megnyitó napján 16 órától vetítéssel egybekötött előadást tart az úti élményeiről a művelődési központ középső klubtermében.

Nyitva naponta 10:00?18:00

Látogatható:
2017. július 31-ig