A SOK új produkciója: Az élet kenyere
Időpont:
Helyszín:
2016. június 26. (vasárnap) – 19:30

Marty Haugen: Az Élet kenyere

Magyar nyelvű ősbemutató – musical Lukács evangéliuma nyomán

A Sárvári Oratórikus Kórus újabb, egész estés koncertre készül, ahol Marty Haugen: Az élet kenyere című musicalét adja elő. Az eredeti Feast of life címet viselő darab szövege Lukács evangéliuma alapján íródott, melynek magyar változatát dr. Szalai Ferencné készítette. A mű magyar nyelvű előadása ősbemutató is egyben, amelyre 2016. június 26-án, 19:30 órai kezdettel kerül sor a sárvári Tinódi Gimnázium tornacsarnokában, vezényel dr. Szalai Ferencné.

A 11 tételből álló darab Jézus életét mutatja be, didaktikusan eleveníti meg a Megváltó 33 évének legfontosabb eseményeit, az énekes részeket párbeszédek kötik össze. A tételek során felelevenedik a betlehemi születés eseménye az angyalokkal és a pásztorokkal (Várunk Rá, jöjj Emmanuel!), majd hallhatjuk Jézus bemutatkozását a názáreti zsinagógában (Az Isten felkentje), a tanítványok meghívását (Vedd kereszted, kövess!), a passió történetét (Nézz ránk, Megváltónk!), valamint a feltámadás utáni találkozást a tanítványokkal (Emmausi úton). Jézus tanításai, legfontosabb példabeszédei is megszólalnak a zene és a színjátszás nyelvén, többek között láthatjuk az irgalmas szamaritánus (Ki szeret engem?), és a tékozló fiú (Isten arca felderül) történetét. Az egész művet keretbe foglalja a vendégség, a lakoma, melynek részese maga a közönség is. A darab központi alakja természetesen Jézus, akit Horváth Róbert, az oratórikus kórus szólóénekese alakít, illetve a bibliai történeteket hallgató gyerekek, akiket az oratórikus kórus gyermekkórusának tagjai játszanak. A Fehér Imre grafikus által megálmodott képi világú, igényes díszlettel és jelmezesen előadott darab igazi élményt nyújt majd minden korosztály számára.

A darab különleges értéke a zenei megformáltsága, mely egyedülálló, Magyarországon csak ritkán hallható. Az amerikai Marty Haugen zenéje fiatalos, felcsendül benne gospel, dzsessz, soul, blues, rock, valamint héber és szláv dallamvilág, sőt eredeti gregorián motívum is. Vidámság és öröm hatja át az egész művet, melyet táncbetétek színesítenek majd. Az énekszólókra és négyszólamú vegyeskarra írt darabban az oratórikus kórus – az ókori görög színházak kórusaihoz hasonlóan – megerősítik és összefoglalják a látottakat, a témákat pedig a 14 szólóénekes (Bausz Imre, Bíró Ottó, Bögöthy Zsófia, Csempesz Gábor, Csóka Lea, Fehér Sándorné, dr. Gerbert Ottóné, Nagy István, Nagyné Varga Marietta, Némedy-Nyul Marianna Cecília, Pécz Eszter, Ragács Attila, Samu Antal, Somodi Oxána, Szalai Benedek, Szalai Ágoston, dr. Szalai Ferenc, dr. Szalai Ferencné, Szilágyi Krisztina, Varga Orsolya, Vassné Süle Mónia) vezeti fel.

A több mint 80 énekest és a 7 tagú zenekart (Csizmadia Éva fuvola, Dörnyei Roland zongora, Kiss Gábor és Paukovics Gergely gitár, Vajda András és Wächter Walter dob) igénylő darabra a Sárvári Oratórikus Kórus közössége korosztálytól függetlenül szeretettel hívja és várja mindazokat, akik egy könnyed nyáreseti műsorra vágynak, és különösen azokat, akik érdeklődnek a keresztény értékrend iránt.

A sárvári előadásra a belépés támogatói jeggyel lehetséges, melyet 2016. május 15-től a Lilaudvar Kávézóban lehet átvenni hétköznap 14 és 18 óra között, telefonos jegyigénylésre is van lehetőség, a 20/962-3650 számon.