1700 éve született Pannónia védőszentje, Szent Márton

A könyvtár saját anyagából összeállított, gazdag gyűjteményes kiállítást nyitott meg Orbán István kanonok április 8-án pénteken délután.

Fotó: Pajor Andrá
Fotó: Pajor András

A tematika Szent Márton ? ahogy a tárlat címe is mutatja, a tárlókban elhelyezett dokumentumok, fényképek, festményreprodukciók, hivatkozások mind Pannónia védőszentjének nyomait, továbbélését mutatják. Nem csak a Szent antik ábrázolásait vethetjük össze egymással, de a róla megjelent kiadványok is felsorakoznak, és fotókat láthatunk az ő tiszteletére felszentelt templomokról is. A kiállítást 2016. április 29-éig tudják megtekinteni az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási rendjében.

Szent_Marton_800
Fotó: twickkk – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

Szent Márton élete

A Római Birodalom Pannonia Provincia területén, Savariában (ma Szombathely) született Kr. után 316-ban egy jómódú családban. Mivel apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, ezért a család egy időre ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pávia) nevelkedett, ahol első ízben találkozott az akkor még csak kibontakozóban lévő kereszténységgel. Ennek hatására 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást, amit szülei nem néztek jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a római hadseregbe, fiatal kora miatt azonban 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált és csak 19 évesen lett valódi katona. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát, ami miatt meglehetősen különbözött a vele együtt szolgáló társaitól. Egy hideg, téli este Ambianum (ma Amiens, Franciaország) város kapujánál egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Ekkor Márton köpenyét kardjával kettévágta, majd egyik felét a koldus vállára borította. Nem sokkal ezután álmában megjelent neki Krisztus a koldusnak adott köpenyben, aminek hatására 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett.

  Az életút folytatása Szent Márton honlapján olvasható