50. Borgasztrnómiai Gála

Mára a jobb éttermekben országszerte ülhetünk be színvonalas borvacsorákra. Nincs ez másként Sárváron sem. Ennek a gasztro-műfajnak az a lényege, hogy nívós borászatok borfelhozatalai alá kitűnő séfek állítanak ételsorokat, erősitendő, összhangot teremtendő az ital és az étel között. Ez nem piás buli, ez valódi ínyencség!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

A műfaj úttörője volt ebben a Várkapu Vendéglő, hiszen 50 borvacsora azért több évtizedet ível át! Mindezt nem azért mondom, mert az idén az „ötvenes” kimondása nélkül Sárváron cikkbe kezdeni sem érdemes – hanem mert a kezdetek óta követem a sorozatot. Ezt a műfajt a térségben Ők alapozták meg. Irigylem azt a pár borbarátot, aki egyet sem hagyott ki!

Az 50. est navigátora, kommentátora Andrási László, a Somló Kincse Kézműves Kispince borásza volt. A stand up nagyjait közelítően tartotta borászati történelem óráját az avaroktól Mátyásig, a „pino noár” valódi eredetétől a kadarka történetéig. Hogy ne csak bort igyunk: bőséggel kaptunk a bortörténeti tudás poharából is.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Andrási László somlóhegyi pincészetében kézműves borok születnek. Ez azt jelenti, hogy nem használnak segédanyagokat, enzimeket, élesztőt, aromát, cukrot, savpótlást, savtompítást. Reduktív technológiával dolgoznak, s a fahordót is mellőzik.

Készültem az estre, jelentem. Honlapjukon találtam, nagyon tetszik: „Boraink nem tudnak úszni, futni vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni.” – Kéknyelű-Budai zöld ’16 , Bakator ’16, Gohér ’16, Hárslevelű ’16 boraikat kóstoltuk.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Az est másik vendége a Maurer borászat volt. Maurer Oszkár negyedik generációs borász most csak boraival volt jelen, de barátja Őt is korrekten kommentálta. 3000 éve készítenek bort a Szerémségben, a mai Szabadka-Horgosi borvidéken. A borászat alapja az 500 millió éves Tarcal-hegység vulkanikus-üledékes talaja és szubmediterrán klímája. A kelták, rómaiak, hunok, avarok és magyarok borkultúrájának folytatásaként ma kézi és lovas műveléssel gondoznak 55 ezer tőkét. Adalékanyagok nélkül, tölgyfahordóban készülnek boraik. A vörösborok derítetlenül és szűretlenül kerülnek palackba.

El ne felejtsem, a Kadarka! Nekem nagyon kedves bor. Egyik legősibb borunk, a bikavérek része! A Maurer birtok jegyzi a legrégebbi telepítésű szőlőjét 1880-as telepítésű tőkéivel. Tőlük Kadarka ’16, Pinot Noir ’15, Birtok bor (Kékfrankos–Cabernet–Merlot), Corvina ’12 (Cabernet–Merlot) borokat kóstoltunk.

Elnézést, hogy ételképeink nem profeszionális gasztrofotók: nem vittünk ki öt lámpát és derítőernyőket, csak úgy az asztal sarkán születtek. De ott finomak voltak, és talán így is indítanak nyálelválasztást a nyájas képlapozókban!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Az ételsort a Várkapu Vendéglő csapata hozta: Pének András vezetésével turbózott a Tischler Zsolt-fémjelezte konyha, velük az összehangolás és a kínálás mesterével, minden borok teljes ismerőjével, Márkus Bélával. És most egy kicsit pirulok. Feldobtam a sztárneveket, pedig tudom, láttam, hogy milyen komoly csapatmunka dolgozik a háttérben. Tisztelettel, szeretettel és megbecsüléssel köszönöm ezt az ötvenes sorozatot az összes nem rivaldák elé álló szereplőnek is!

Dr. Kereszty Gábor

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons