50. Borgasztrnómiai Gála

Mára a jobb éttermekben országszerte ülhetünk be színvonalas borvacsorákra. Nincs ez másként Sárváron sem. Ennek a gasztro-műfajnak az a lényege, hogy nívós borászatok borfelhozatalai alá kitűnő séfek állítanak ételsorokat, erősitendő, összhangot teremtendő az ital és az étel között. Ez nem piás buli, ez valódi ínyencség!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

A műfaj úttörője volt ebben a Várkapu Vendéglő, hiszen 50 borvacsora azért több évtizedet ível át! Mindezt nem azért mondom, mert az idén az “ötvenes” kimondása nélkül Sárváron cikkbe kezdeni sem érdemes – hanem mert a kezdetek óta követem a sorozatot. Ezt a műfajt a térségben Ők alapozták meg. Irigylem azt a pár borbarátot, aki egyet sem hagyott ki!

Az 50. est navigátora, kommentátora Andrási László, a Somló Kincse Kézműves Kispince borásza volt. A stand up nagyjait közelítően tartotta borászati történelem óráját az avaroktól Mátyásig, a “pino noár” valódi eredetétől a kadarka történetéig. Hogy ne csak bort igyunk: bőséggel kaptunk a bortörténeti tudás poharából is.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Andrási László somlóhegyi pincészetében kézműves borok születnek. Ez azt jelenti, hogy nem használnak segédanyagokat, enzimeket, élesztőt, aromát, cukrot, savpótlást, savtompítást. Reduktív technológiával dolgoznak, s a fahordót is mellőzik.

Készültem az estre, jelentem. Honlapjukon találtam, nagyon tetszik: “Boraink nem tudnak úszni, futni vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni.” – Kéknyelű-Budai zöld ’16 , Bakator ’16, Gohér ’16, Hárslevelű ’16 boraikat kóstoltuk.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Az est másik vendége a Maurer borászat volt. Maurer Oszkár negyedik generációs borász most csak boraival volt jelen, de barátja Őt is korrekten kommentálta. 3000 éve készítenek bort a Szerémségben, a mai Szabadka-Horgosi borvidéken. A borászat alapja az 500 millió éves Tarcal-hegység vulkanikus-üledékes talaja és szubmediterrán klímája. A kelták, rómaiak, hunok, avarok és magyarok borkultúrájának folytatásaként ma kézi és lovas műveléssel gondoznak 55 ezer tőkét. Adalékanyagok nélkül, tölgyfahordóban készülnek boraik. A vörösborok derítetlenül és szűretlenül kerülnek palackba.

El ne felejtsem, a Kadarka! Nekem nagyon kedves bor. Egyik legősibb borunk, a bikavérek része! A Maurer birtok jegyzi a legrégebbi telepítésű szőlőjét 1880-as telepítésű tőkéivel. Tőlük Kadarka ’16, Pinot Noir ’15, Birtok bor (Kékfrankos–Cabernet–Merlot), Corvina ’12 (Cabernet–Merlot) borokat kóstoltunk.

Elnézést, hogy ételképeink nem profeszionális gasztrofotók: nem vittünk ki öt lámpát és derítőernyőket, csak úgy az asztal sarkán születtek. De ott finomak voltak, és talán így is indítanak nyálelválasztást a nyájas képlapozókban!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 12.

Az ételsort a Várkapu Vendéglő csapata hozta: Pének András vezetésével turbózott a Tischler Zsolt-fémjelezte konyha, velük az összehangolás és a kínálás mesterével, minden borok teljes ismerőjével, Márkus Bélával. És most egy kicsit pirulok. Feldobtam a sztárneveket, pedig tudom, láttam, hogy milyen komoly csapatmunka dolgozik a háttérben. Tisztelettel, szeretettel és megbecsüléssel köszönöm ezt az ötvenes sorozatot az összes nem rivaldák elé álló szereplőnek is!

Dr. Kereszty Gábor