Ahol az ég a földdel összeért – Poniklo és az égben lebegők

Szeptember másodikán újra fellobbant a Nádasdy-vár Kamaratermében az Égben Lebegők Tábortüze. A koncertet a kétszeres Fonogram-díjas Poniklo Imre adta – duót alkotva a Meztelen Diplomaták gitárosával, Seltsam Jánossal.

Fotó: Cooper – A teljes fényképalbumhoz kattintson a képre!

Az estet – ahogy tavaly is ?, az élőzene környékbeli eltávozott szolgálóinak emlékére ajánlották. Virsli, Hellen, Umbulda, Tamás Sanyi, az idén elhunyt Vida Feri, Kálóczi György és még hosszan sorolhatnánk a neveket a vas megyei zenészek közül – az égben lebegők csarnokának „vendégei” sajnos évről-évre gyarapodnak. Egyre több olyan ismerős és ismeretlenül ismerős alak van, akikkel már csak emlékekben, anekdotákban és egy-egy dal hangjain keresztül találkozhatunk.

Fotó: Dr. Kereszty Gábor – A teljes fényképalbumhoz kattintson a képre!

A hirtelen jött koraőszi eső terembe kényszerítette a rendezvényt, így az emlékezés tábortüze csak virtuálisan, a falra vetítve lobbanhatott fel. A felhőfehér boltíveken derengő kék-zöld árnyékok idézték a helyet, ahol az ég a földdel összeér – ahol az égiek a földiekkel találkozhatnak a dallamokon keresztül.

Fotó: Dr. Kereszty Gábor – A teljes fényképalbumhoz kattintson a képre!

Egy hosszú nap – most hosszú nyár – után leültünk a tábortűz mellé, és hagytuk, hogy a gitár hangja és a tűzropogás átmossa a fáradt gondolatokat. A közös emlékek, élmények gyűjtötték az asztalok köré a jelenlévőket, akik mindannyian a vár és az itt zajló könnyűzenei élet lelkes híveiként jelentek meg – a hideg és az eső ellenére.

Fotó: Dr. Kereszty Gábor – A teljes fényképalbumhoz kattintson a képre!

A koncerten Poniklo saját dalain és zenekarának, az Amber Smith-nek angol és magyar nyelvű számain kívül, a The Beatles és a Pet Shop Boys szerzeményei is megszólaltak. A két művész zenei és emberi összhangja kedvesen illett az este nosztalgikus, lélekben összeborulós hangulatához.

A kék és zöld fényekben fürdő boltívekre simuló dallamok, esőillat, tükörfények, baráti beszélgetések, emlékek az akkordok közé bújva – így gondoltunk át a túlvilágra, minden „égben lebegőre”. Remélem, a felhők közül ők is szeretettel néztek le ránk.

? Koszorús Veronika ?

Dr. Kereszty Gábor fotói Cooper fotói az AZK oldalán