Aki számára nem léteznek zenei határok? – Uwe Oberg koncertje

A wiesbadeni Uwe Oberg adott szóló-zongorakoncertet a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében. Az 1962-ben született zongorista ahhoz a zenészgenerációhoz tartozik, akik számára nem léteznek zenei határok, és a történelem (ennél fogva a zenetörténet is) egyszerűen azon körülmények summázata, amelyek a jelen pillanathoz elvezetnek. Zenéjében a modern dzsesszre és az improvizációra összpontosít: Thelonious Monk absztarkt harmóniáira és ritmikai rejtvényeire ugyanúgy, mint John Cage zenei építkezésére, Paul Bley ösztönös rapszódiáira és Cecil Taylor dinamikai robbannásaira. Uwe Oberg a kölcsönhatások művésze: más zenészekkel, a zenei anyaggal, amit befogad és a közönséggel, amelyik ezúttal Sárváron kisszámú volt, de ?vette a lapot?. Ez a zenei határátlépés volt érzékelhető a Nádasdy-várban is: saját szabad improvizációkkal kezdett, aztán Thelonious Monkon ?merengett?, és megidézte Anette Peacockot (?Touching?) és John Coltrane-t (?Crescent?). Utóbbit leginkább abból az alkalomból, hogy szeptember 23-án volt születésének 90. évfordulója. Hirtelen eszembe jutott, hogy 30 évvel ezelőtt Szabados Györggyel és együttesével emlékeztünk ugyanitt. Csak remélni tudom, hogy most már együtt zenélnek, igaz, sejtésem sincs, hogy kinek a kompozícióit.

Aki számára nem léteznek zenei határok? – Uwe Oberg koncertje
Dr. Kereszty Gábor felvétele – A teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

Uwe Oberg ráadásként Thelonious Monk: Pannonica című szerzeményét játszotta, aminek szintén van magyar vonatkozása. A zene címzettje Pannonica De Koenigswarter bárónő, Charles Rothschild és Rózsika von Wertheimstein lánya, aki nagykövet-feleségként tengette Mexikóban az életét, míg nem meghallotta Monk ?Round Midnight szerzeményét. Az elmúlt század ötvenes éveiben otthagyta előző életét, és legidősebb lányával a New York-i Stanhope Hotel egyik apartmanjába költözött. Rövidesen a dzsessz legnagyobb alakjai találtak menedéket nála. Monk kilenc évet élt ott, Charlie Parker pedig ott halt meg. Több mint két tucat dzsessz sztenderdet komponáltak a tiszteletére, Monk mellett többek között Clark Terry, Horace Silver és Kenny Drew.

Uwe Oberg a sárvári fellépés után Ausztriába utazott egy fesztiválra, de ma már otthonról nézi a sárvári koncert videófelvételét.

 ? Markó Péter ?