Akik a lelküket küldik – finisben a Fülöp Kálmán-emlékest előkészületei

Véghajrához érkeztek a Fülöp Kálmán születésének 90. évfordulója alkalmából június 15-ére a várudvarra tervezett ?Lelkemet küldöm?? című emlékest előkészületei. A zenei próbák már több mint egy hónapja zajlanak a Nádasdy-vár egyik pincetermében a kulisszák mögött, amelyek mögé most bepillanthatunk kicsit.

A szombaton a nyilvánosság előtt is debütáló különleges zenekart kifejezetten az emlékműsor alkalmából verbuválta össze a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár. S hogy mitől igazán különleges? Elsősorban összetétele miatt, ugyanis Sárváron és vonzáskörzetében működő, különböző műfajú együttesek, művészeti csoportok tagjai, amatőr és profi zenészek, előadók egyedülálló módon fogtak össze, zenei műfajoktól, kortól, felkészülési módszerektől függetlenül. Az eddig egymástól kissé elkülönülten tevékenykedő csapatok között így nemcsak a kapcsolati csatornák szélesedtek ki, de a közös munka számos egyéb tapasztalatot is hozott.

Az összecsiszolódás persze nehézségekkel is járt, főleg a felkészülés kezdeti időszakára visszatekintve. Amíg például a könnyűzenei előadók számára a dalok hallás utáni befogadása (és sokszor egyéni átlényegítése) az elsődleges, addig a komolyzenei világból érkező fúvósok, vonósok számára a kotta az első számú támasz és a zene legfőbb kerete. Mivel jónéhány a repertoáron szereplő Fülöp Kálmán szövegéből született sláger kottájának beszerzése akadályokba ütközött, együtt gondolkodva, hangszerenként külön-külön kellett újra megalkotni ezeket, speciálisan a műsor hangszereléséhez, a résztvevő énekesek hangi adottságaihoz és kicsit az egyéni ízlés szerint is átalakítva.

Pótolhatatlan segítséget jelentett ebben a ?zenésztpróbáló? munkában Molnár Andrea (ex Konkoly együttes) férjével Molnár Sándorral (Atakám) és Vajda András, a Koncz János Zene- és Művészeti Iskola ütőstanára, aki ezúttal a Sárvári Vonósok ?leányságát? képviselő vonósszekciót (Berke Ildikó, Vassné Boda Judit, Lábas Laura) kiegészítve maga is résztvevő. A fúvósok nagy részét és a dobost (Novák Szabolcsot) a sárvári Kanona Band együttes delegálta, részükről Erős Ádám, Csikós György és a ?külsős? Pfeiffer Milán (S.A.N.E., A Gátnál) voltak a kottafelelősök, de valójában bármelyik közreműködőt ki lehetne emelni, valamennyiüktől tetemes áldozatot és sok-sok energiát követelt meg a produkció.

A stábtagok között volt, aki korábban is ismerte Fülöp Kálmán nevét, egyik harsonás például együtt volt katona a színész, szövegíró fiával, a Pedagógus Női Kar kórusa pedig ma is büszke rá, hogy egy alkalommal maga Fülöp Kálmán kísérte őket (ezúttal Babos Judit lesz a zongorakísérő). Akadtak viszont olyanok is – persze főleg a legifjabb generációból ?, akik csupán a próbák során tudták meg, hogy olyan mindenki által ismert slágereknek, mint az Ádám, hol vagy?, a táncdalfesztivál-nyertes Rövid az élet, vagy Zalatnay Nem várok holnapigja, esetleg a Csinibaba című filmben is felcsendülő Élj vele boldogan! szövegeit mind-mind egy egykori sárvári jegyzi.

A ?60-as ?70-es évek világában tagadhatatlanul jelen volt egyfajta magával ragadó édeskés báj, ami ezeken a dalokon keresztül ma is átszivárog. Szabó Krisztina (Atakám), Molnár Andrea és Fülöp Dániel (B.A.D.) énekesek például annak ellenére, hogy mindketten kicsivel keményebb műfajokban tevékenykednek, nagyon hamar ráéreztek erre a retrospektív bájra, és remekül interpretálják, csakúgy mint a vokálokat biztosító Napfény Dal- és Tánccsoport lányai. A sok fiatal zenész egyben arra is rácsodálkozott, műfajukhoz képest milyen ízléssel és igényességgel álmodták meg zeneszerzőik ezeknek a ma már korabelinek számító daloknak a szerkezetét, szemben sok mai kommersz zeneipari termék silányságával.

Sajnos a terjedelem miatt arra itt nincs lehetőségünk, hogy minden szereplőt egyenként emeljünk ki, de Dr. Vecsei Anna és Horváth Róbert szavalók neveit még mindenképpen meg kell említenünk, akik az esten Fülöp Kálmán, a produkcióval egyező című ?Lelkemet küldöm?? című, Sárváron megjelent kötetéből adnak elő verseket, így válik kerekké a műsor. Sárvár szülöttjéről – akinek országos ismertsége ellenére élete végéig szentség, a szíve és kicsit a világ közepe maradt a szülőföld – talán valóban csak maguk a sárváriak tudnak olyan érzelmi azonossággal megemlékezni, hogy az kellő hitelességet kapjon. A műsorra elővételes árú jegyeket péntekig lehet váltani a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár irodájában.