„A dalokért oda kell elmenni, ahol a dalok vannak” – Halleluja!

Augusztus 25-én a Nádasdy várban szólaltak meg Leonard Cohen legismertebb dalai a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar, illetve a vendégelőadók, Novák Péter és Kiss Llászló előadásában. Örömzenélést, minden pillanatban megélt és átszellemült előadást láthatott a közönség, ahol – minden szóban fény ragyog, mindegy, hogy melyiket hallgatod – a színpadon és a színfalak mögött egyaránt együtt szálltak a dallamokkal az előadóművészek.

Fotó: Dr. Kereszty Gábor – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

A várudvart úgy töltötték fel zenével, mint akik jártak már régen itt, ismerik szobádnak sarkait – tökéletesen belesimultak a hely atmoszférájába, mégis ragyogóvá tették ? együtt lélegeztünk. A hangszerek összhangja, a szólók csendesen sodró vagy épp kirobbanó energiái, a vokál hegedűhangú szólamai idézték meg Leonard Cohent, a jelenséget.

Fotó: Dr. Kereszty Gábor – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

A koncert első felében a nosztalgikus dallamokkal csak lélekben vitték lassúzni a közönséget, később páran megadták magukat a zene csábításának. Háttérben táncoló párok, szülők ölében tapsoló kisgyermekek – táncba kezd, ki táncba kezd.

Fotó: Auer Gábor – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

Cohen legismertebb dala, a Hallelujah (a magyar szövegváltozatban Halleluja) csodaszép keretbe foglalta az előadást. Vállalva az emberi törékenységét, az élet szeretetét, rettegés nélkül, őszintén szólal meg – a dal ura elé úgy léphetek, hogy a nyelvemen nem lesz más, mint halleluja – az igazat mondom, legyen bár szép, vagy csúnya. Felcsendültek még olyan klasszikus dallamok, mint a Madár a dróton, vagy a Vendégek.

Nosztalgikus hangulatú este volt, boldog emlékeket idéző dallamokkal, mesélve Istenről, emberről, hogy ? a szerelem nem dicső fáklyásmenet, csak egy fázós, kicsit fáradt halleluja – amit mindannyian megéltünk sokszor, sokféleképpen, mégis mind ugyanúgy emlékezünk rá. Édes-szomorú, derengő fényű nosztalgiával együtt lélegeztük: Halleluja.

? Koszorús Veronika ?