Egy japán magnólia – ágain a legfiatalabb sárváriak neveivel

A Születés Fájának elültetését eredetileg a Születés Ünnepe nevű programsorozat nyitórendezvényének szánta a szervező Járási Népegészségügyi Osztály, de a rossz idő miatt úgy alakult, hogy záróesemény lett belőle. Idén már hatodik alkalommal ültetnek fát az Arborétumban az előző évben született kisgyerekeknek ajánlva – mondta el üdvözlő beszédében dr. Wächter Walter járási tisztifőorvos, majd a mára hagyománnyá vált kezdeményezés hátteréről beszélt.

szuletes_faja_11
A fotóalbumhoz kattintson a képre!

Az ember és a fa szimbolikus megfeleltése, párhuzamba állítása régi hagyomány: közmondások, szólások is őrzik. Ha valaki erősen kötődik a szülőföldjéhez, családjához, annak ott gyökerei vannak. „Addig hajlítsd a fát, amíg fiatal” – mondják arra célozva, hogy még gyermekkorban kell alakítani, nevelni az embert. A legszebb korunkban, életünk virágába érkezünk, munkánknak pedig gyümölcse lesz. Amikor idősödünk, mondják, hogy öreg fát már nem szabad átültetni, illetve azt is, hogy vén diófa árnyékában jó megpihenni – utalva a nagyszülők feltétel nélküli elfogadó szeretetére. Ami pedig a Születés Fája esetében talán a legaktuálisabb: nem esik messze az alma a fájától.

szuletes_faja_18
A fotóalbumhoz kattintson a képre!

Dr. Wächter Walter felidézte, hogy régi szokás volt a családban gyümölcsfát ültetni, amikor gyerek született. Ha lánygyermek jött, akkor almafa, ha fiú, akkor körtefa került a kertbe. Ezt a hagyományt igyekezett továbbgondolni hat évvel ezelőtt az akkori Kistérségi Népegészségügyi Intézet, mai Járási Népegészségügyi Osztály.

szuletes_faja_13
A fotóalbumhoz kattintson a képre!

Borovicsné Ferenczi Zsuzsanna, a Népegészségügyi Osztály munkatársa mutatta be a 2016-os Születés Fáját, amelyet az Erdészeti Tudományos Intézet ajánlott fel az akcióhoz. Japán magnólia, a botanikus kert egyik ékessége, ahol több példány is lakik, a legidősebbek már 150 évesek. Mindezeket követően az apukák jelképesen betemették az elültetett fa kiásott ködrét, meg is öntözték (az eseményen megjelent Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő szorgos segítségével), az anyukák és kisgyerekeik pedig felakasztották a csudaszép magnóliára a nevet és születési időt tartalmazó alma- illetve körtealakú cédulákat.

? BG ?