Eldől, melyik lesz a Fesztivál Bora – Nádasdy Borverseny 2016

Küszöbön a júliusi fesztiválhoz kapcsolódó Nádasdy Borverseny. Szombaton (június 4-én) zárt szakmai bírálat dönti el, idén melyik minta nyeri a megtisztelő Fesztivál Bora címet. Alig egy hónap múlva, július 2-án pedig a várban tartandó Nádasdy TOP30 sétálókóstolón a közönségdíjas tételnek járó díjat is odaítélik. A régiós vázat vendégborászatokkal színesítik majd a fesztivál kapuin belül a Nádasdy Borbazáron, ahol a tervek alapján a pezsgőtől egy könnyű rizlingen és hordós fehérboron át ? az érett vörössel karöltve ? a természetes édes borig kóstolható lesz hazánk borvilága. Az előkészületek már javában zajlanak, ezekkel kapcsolatban faggatóztunk az okleveles borbírálónál, Wawrzsák Lászlónál, aki a borverseny elnöke.

borverseny
Dénes Tibor (Dénes Hegybirtok) kóstoltat a történelmi kazamata sétán

? Ezen a hétvégén már el is érkezik az idei Nádasdy Borverseny ideje. Hol tart ilyenkor, a finisközeli időszakban a szervezés?

Túl a nevezési határidőn javában benne vagyunk az előkészületekben. Virágzásunkat éljük, ha úgy tetszik. Ez valahol az a gyönyörű fázis, amelyet még sok munka követ, de a borverseny utáni sajtótájékoztatón beszámolunk a „szüretről”, az idei borverseny évjáratáról.

? A felhívásotok egyediségét tavaly az adta, hogy területi elv alapján, gyönyörű szőlőskertekből nevezhettek borokat. Idén is így működik?

A kiírásunk értelmében a néhai Nádasdy-birtokok területén működő mai borvidékek borászatainak küldtük el felhívásunkat. Az előzetes regisztrációk alapján a 2015-ös borversenyt meghaladó a minták száma, várhatóan több mint 80 bort zsűrizhetünk. A Soproni borvidékről, főleg kőszegi területekről nevezett a legtöbb borász, de arányaiban a Somlót lehet a legjobban „látni”. Hazánk legkisebb borvidékéről várhatóan mindhárom tanúhegy (Somló, Ság, Kissomlyó) bora is a zsűri elé kerül. A Badacsonyi borvidék pedig jelentős a pincészet / leadott minta arányszámában, míg a Balaton-felvidéki és Zalai nevezők között vannak új versenyzők.

Wawrzsak
Fotó: Büki László (Vaskarika.hu)

? Több a versenyző bor, mit lehet tudni az esélyeikről?

Nehéz bírálatra számítunk. Az általam többször említett „öt borbástya” jócskán rejt magában az országos ismertségen túli borászokat, birtokokat és a 2015-ös évjárat is remek termést biztosított. Az előző évi megmérettetés is azt a képet rajzolja elénk, hogy jó munka folyik a régióban, jó helyen vagyunk mi itt Sárváron. Mivel 2014-ből két bor fej-fej mellett volt két körben, akkor a szebb évjárat borai egy izgalmas és szoros eredményt hozhatnak. Természetesen felesleges jósolni, mivel a szép évjárat ugyan az alapot képezi a borban, de számos összetevőn múlik a bor szakmai sikere. Minden évben változunk, fejlődünk egy kicsit. Zárt bírálatunk idén új helyszínre kerül (Vadkert major), mivel a zsűrik száma alapján is szűknek bizonyul az eddig megszokott terem. A 100 pontos bírálat és annak feldolgozása is változik kissé, de a borászatok számára egy bővebb visszacsatolással készülünk.

? Jól gondolom, hogy a borversenynek kettős fronton kell jól teljesíteni? A szakma mellett a közönség elvárásait is ki kell elégítenie?

Minden pincészet számára jó a szakmai elismerés, de a legfontosabb a fogyasztók visszajelzése. 2015-ben a megyében és régiónkban is első alkalommal mi szerveztünk borverseny utáni nyílt kóstolót, úgynevezett sétáló kóstolót. A közönség itt találkozhatott a borverseny legjobb 30 tételével, amelyből így ki tudtuk választani a „Közönségdíjas bort”. A korábbi vonalvezetést követjük, így idén is lesznek kiállított fotók, és egy kis történelmi időutazás is átélhető boros pohárral a kézben a 2016-os sétáló kóstolón.

A VIII. Nádasdy Fesztivál színpadi programja