Emberi komédia

Óriások állnak dombtetőn, őrködve a völgyet, és a nádasból kikacsintó tavat. Kővágóörs mellett járunk, a Káli-medence egyik kedvelt célpontjánál. A helyszín, a dombokkal ölelt, és templomokkal körített Kornyi-tó, jövetelünk célja, a dombon álló szoborcsoport, Veszprémi Imre Emberi komédiája.

A galériához kattintsanak a képekre! Fotó – Kereszty Gábor

Az acélcsövekből és mészkőből készített szobrok 1976-ban születtek, majd több megálló után 1986-ban helyezték el őket végleges helyükön, a Káli-medence szívében. Az alkotó, Veszprémi Imre, önmagát a kő szerelmeseként definiálta. Művei Európa minden országában megtalálhatóak, 1986-tól főképp Carrarában dolgozott. Szobrait márványból, gránitból, kőből álmodta formára, de dolgozott fával és ónixszal is.

„Az idő múlik
hiszen mást nem tehet
szobraim időtlen emberjelek”

A galériához kattintsanak a képekre! Fotó – Kereszty Gábor

A Kornyi-tó a Káli-medence közepén lévő lefolyástalan területen található, karsztos tó, felszíni vízfolyások nem táplálják. Az időjárástól függően több méteres szintkülönbségeket produkáló vízfelületet sűrű, áthatolhatatlan nádas keretezi, fészkelőhelyet biztosítva a környék madarainak. A tó körül óvatos körültekintéssel érdemes járni: a bokatörő lyukakkal tarkított felszínért az itt élő ürgék felelősek.

A galériához kattintsanak a képekre! Fotó – Kereszty Gábor

A dombtetőn álló őralakok mit sem törődnek az idő folyásával. Megingathatatlanok, és örökérvényűek. Ezerféle lélekcsápjukat kutatva nyújtják egymás és a világ felé. Keresésükben állhatatosak, és megtörhetetlenek. Nézd a mai embert – elvágva a külvilágtól, falak, maszkok, szabályok mögé szorítva néha nem tehet mást. Lelkét a nap felé fordítva vár valamire, ami megtölti a bordákat feszítő ürességet. De várhat. Kitarthat állhatatosan. Meg nem törhet.

A galériához kattintsanak a képekre! Fotó – Kereszty Gábor

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons