Sárváron is emlékeztek a nemzeti összetartozás napján

Sárváron június 4-én nemcsak a trianoni békediktátum tragédiájára emlékezünk a nemzeti összetartozás napján, de a Szent Korona másának sárvári látogatására is. Öt évvel ezelőtt fogadták a sárváriak a korona másolatát a Kossuth téren, és most is itt gyülekeztek.

IMG_0088
Fotó: Dr. Kereszty Gábor

A sárvári önkormányzat és a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület közös megemlékezésén a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület tagjai is felsorakoztak. A megjelenteket Dr. Kereszty Gábor, az íjász egyesület elnöke köszöntötte, aki üzent a hitetleneknek. „Trianon ellenére nemzetünk létezik, a hazaárulásnál rútabb bűn pedig nem létezik” – mondta az elnök.

IMG_0083
Fotó: Dr. Kereszty Gábor

Máhr Tivadar alpolgármester ünnepi beszédében fel hívta a figyelmet arra, hogy június 4-én az 1920-ban aláírt, hazánkat darabokra szaggató, trianoni békediktátumra emlékezünk, de emellett a nemzeti összetartozás napját is ünnepeljük. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét emléknappá, hogy tanúságot tegyen amellett, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. A Szent Korona mását öt évvel ezelőtt hozták el Sárvárra, ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a korona abroncsa és keresztpántja teremti meg a nemzeti jelkép egységét.

IMG_0084
Fotó: Dr. Kereszty Gábor

„Erre az egységre van ma is szükség, hiszen a történelem sokszor megpróbált bennünket megosztani. Innen üzenjük mindenkinek: nem ismétlődhet meg Trianon tragédiája, a világégés. Álljunk ki hazánkért, és minden nehézség ellenére legyünk optimisták! Tekintsünk a szívünkbe, hiszen ott az egység – a korona abroncsának és keresztpántjának egysége, és a valamennyiünket összetartó közösségteremtő egység” – zárta ünnepi gondolatait Máhr Tivadar.

A megemlékezés végén az I. világháborús emlékműnél elhelyezte az emlékezés koszorúját az önkormányzat nevében Máhr Tivadar, majd a Nádasdy egyesület képviselői, Eiweck Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője végül pedig az íjász egyesület tagjai.

? Forrás: http://sarvarvaros.hu ?