Szent Iván-éjszaka a Csónakázó-tónál 2017
Időpont:
Helyszín:
2017. június 24. (szombat) – 15:00

A hagyományos vízparti programban idén is lesz, csónakos felvonulás és tűzijáték, napközben pedig népi játszóház, élőbábos komédia és koncertek várják az érdeklődőket az új Találkozási pontnál található Mólószínpadhoz.

Részletes program:

15:00-tól – Tulipántos körhinta és népi játékpark és kézművesség

A fa körhinta fonott kosaraiban, kézi csomózású rongyszőnyegeken ülhetnek a gyerekek, Ambrus gazda pedig vidáman hajtja azt. Népi játékparkunkban sokféle kézzel készített asztali, és nagy térjátékokkal próbálhatják ki ügyességüket és kreativitásukat kicsik és nagyok.

tulip

A szépen megterített kézműves asztaloknál a foglalkozásvezetők irányításával több fajta kézművességet is kipróbálhatnak a gyerekek: pálcás papír szélforgó készítése, nemezgolyók formázása, pálcás papírvirágok készítése, malacpersely készítés, ezen kívül kiegészítő foglalkozásként lehetőségük van a gyerekeknek önállóan, színes ceruzákkal és zsírkrétával rajzolni, vízfestékkel festeni, kis szövőkereten szőni, gipszfigurákat kifesteni és gyöngyöt fűzni.

15:00 – A Jóga-nap kitelepült programjai

A Rászlílá egy igen népszerű észak-indiai művészeti forma, amely Uttar Pradés államból, Bradzs vidékéről ered. Folk műfaj, amely egyesíti magában a klasszikus indiai zene, tánc és drama elemeit. A Rászlílá táncstílus darabjai Krisna isten és Rádhá, a pásztorlány isteni eredetű szerelméről szól. Krisna és játszótársai örömteli körtáncát mutatja be. A mai India egyes vidékein a falusiak is részt vesznek a Rászlílában, Krisna és Rádhá különféle történeteit zenébe, táncba és színházba szőve. Egy másik aspektusa ennek a műfajnak, amikor Krisna és a tejárus lasszonyok, pásztorlányok kapcsolatát ábrázolják. Bemutatja, hogy Krisna hogyan varázsolja el a pásztorlányokat, akik azt szeretnék, hogy ő legyen a táncpartnerük. – Az indiai táncosok fellépése mellett jógatanítás is lesz a Csónakázó-tón Timár Éva vezetésével.

17:00 – Csalafintaságok a csalitosban

A francia, középkori mesékből készült vidám, zenés mesejáték látványos erdei környezetben játszódik. Nyúlcsi Júlcsit, Fortélyos mestert és a jó kedélyű parasztembert élő szereplők alakítják, míg az erdő többi lakója botos és kesztyűs báb. Megismerhetjük a két füstölt sonka történetét, megtudhatjuk, hogyan issza meg Bundás Apó a tavat, hogy eszi meg a róka a két medvebocs kerek sajtját, valamint, hogy hogyan tanul Lompos, a farkas horgászni.

 

18:30 – Sárkányármány – gólyalábas parasztkomédia

Vidám színfoltja a rendezvényeknek a lepcsesszájú parasztasszony és a gólyalábas pásztorok által előadott, csattanókban bővelkedő ?Gólyalábas Parasztkomédia”, melyben még egy tűzokádó óriásbáb sárkányt is megkergethetnek a gyerekek. A cselekmény középpontjában a lóvá tevés, a felsülés áll, ahonnan a színészek, gyerekek és szülők együtt jutnak el a végkifejlethez: a jók győznek, a bűnös meglakol. A mese végére mindenki szája mosolyra derül.

20:00 ? Marton Viki koncertje

Marton Viki 2015. októbere óta járja saját útját szólóénekesként. Műsorát saját dalai mellett feldolgozások egészítik ki. Stílusát nem szívesen határozza meg, de inkább a dallamosabb, érzelmileg töltött alternatív rock áll hozzá a legközelebb. Mottója: ?Egy koncert mindig az előadóval és a közönségével közösen születik. Ha már egy ember miattam mossa meg a haját, és öltözik fel, már megérte!?

 

21:00 – Gyöngyhalász latin zenekar koncertje

Az együttes tradicionális alapokra épülő latin zenét játszik akusztikus hangszerelésben. Repertoárjukon napfény-ízű dalok szerepelnek Közép- és Dél-Amerika szinte valamennyi országából, Kubából, Spanyolországból és a Kanári-szigetekről. Fellépéseiken sorra kerülnek a karibi világ kedvelt és ismert dalai, de egzotikus színfoltként játszanak ?saját gyűjtéseket? is pl. a Kanári-szigetekről, Peruból vagy Bolíviából.

 

Az együttes idén 18 éves. Három évvel ezelőtt táncossal bővítették a produkciót, Niquita autentikus karibi, standard latin, spanyol és andoki táncokat mutat be. Az autentikus előadásmód, a spanyol nyelvű ének, az eredeti hangszerek, a színes táncos viseletek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy napfényes egzotikus világba repítse a hallgatóságot. Minden adott egy izgalmas, forró esti koncerthez, pergő, latin ritmusokkal!

A Gyöngyhalász koncertje után – Csónakos felvonulás és tűzijáték

maglya
A hagyományos máglyagyújtás idén elmarad – tekintettel az általános tűzgyújtási tilalomra.

Zárókoncert: Háklár Banda

 

A programokon a részvétel díjtalan, a helyszínen kitelepült büfé üzemel.