Esős, de programgazdag nemzeti ünnep – 2016. március 15.

Hol csepegő, hol meg-megeredő esőt, havas szitálást és hideget hozott magával idén március 15-e, az 1848?49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója. Ennek ellenére Sárváron nagyon sokan részt vettek az ünnepségen, illetve az ünnephez kapcsolódó programokon.

További fotókért kattintson a képre!
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Auer Gábor

A Nádasdy Múzeum március 14-én tartott családi napot a forradalom témakörét megragadva, már itt is szép számmal megjelentek az érdeklődők, 15-én reggeltől pedig folytatódott az eseménysor a művelődési központ termeiben, ahol szintén az ünnephez kapcsolódó műhelyfoglalkozásokon vehettek részt a gyerekek és persze felnőtt kísérőik. A megemlékezés hivatalos része 10 órakor kezdődött, sajnos egyértelmű volt, hogy a várudvarra tervezett eseményt az eső miatt fedett helyszínre kell menekíteni, így a nagyszámban megjelent emlékezők a vár aulájába szorultak.

marcius-15-sarvar-2016-2
További fotókért kattintson a képre!

Itt került sor Prof. Dr. Kásler Miklós ünnepi beszédére, majd a Tinódi Gimnázium diákjainak remekül felépített, tartalmas műsora következett. A megemlékezést az aulában a Sebő együttes műsora zárta, közreműködött Mihó Attila és Bandája. A hivatalos programot koszorúzás követte, majd a Sárváron már évtizedes hagyományra visszatekintő „Pilvax kávéház”. A művelődési központ folyosóját ilyenkor asztalokkal rendezik be, amelyeket italokat kortyolgatva ül körül a közönség, miközben a közreműködő műsorát nézik, hallgatják. Idén a Kossuth-díjas Sebő Ferenc ötfős zenekara, a kitűnő Sebő együttes adott koncertet a Pilvaxban, itt is közreműködött a Halmos Béla emlékére rendezett prímásverseny győztese, Mihó Attila bandája. (A művészek fellépését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.)

A Pilvaxszal azonos időpontban, 11 órakor kezdődött a vár hátsó nagytermében a Soltis Lajos Színház Óz, a nagy varázsló című mesejátéka, amelyet teltház fogadott.

soltis-lajos-szinhaz-oz-a-nagy-varazslo-2016-26
További fotókért kattintson a képre!

Az ünnep napjának műsorait Michael Musillami, amerikai jazzgitáros triójának koncertje zárta, amely 19 órakor kezdődött a múzeum dísztermében. (A koncertről hamarosan külön is beszámolunk.)