Évek szállanak a nyári fák alatt…

A szálló évek alatt pedig a természet visszafoglalja azt, amiről az ember lemond.

Fotó: Kereszty Gábor

A Rába csatorna és a Herpenyő patak összefolyásánál járunk, gyönyörű természeti környezetben. A fák között épületromok tűnnek elő és kezdenek mesélni a nem oly régi múltról.

Fotó: Kereszty Gábor

A szocialista pártállam véderejének egyik bástyája a munkásőrség volt. A forradalom leverése után (1957) alakult, közvetlen pártirányítású civil félkatonai szervezet fénykorában hatvanezer tagot számlált. A hetvenes évek elején ezen a helyen építették fel egyik kiképzőbázisukat. Étkező, konyha, szálláshelyek, előadóterem és vizesblokk épült az elvtársak számára. Vele különálló gondnoki épület is, szinte egy kis villa.  

Fotó: Kereszty Gábor

A munkásőrség megszűnésével (1989) néhány évig ifjúsági táborként üzemelt, majd a Kincstári Vagyonigazgatóság próbálta értékesíteni. Sikertelenül.  Annak ellenére, hogy az épületek alatt folyó Csörnöc-Herpenyő medrének 48 km-es szabályozása, ezzel a vízhozam folyamatos biztosítása megtörtént, gyönyörű lehetőséget adva a vizi turizmusnak.

Tizennégy éve a terület három Rába parti község tulajdona, tizenhárom évvel ezelőtt a megyei lap írt az álmokról és a romokról. Most a jelenben sétálunk erre.

–Kereszty Gábor–

Fotó: Kereszty Gábor
A teljes galéria:
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons