ExperiDance: Nagyidai cigányok – látvány és táncszínház

Arany János vígeposzával érkezett július 9-én a méltán nagy hírű ExperiDance Production társulata a Spirit Hotel szabadtéri színpadára. Győzelem, vereség, parádés humor, részegség, örömünnep, álom és költészet elevenedett meg a színen.

Monumentális látványvilággal jelenítették meg az előadás résztvevői a közismert történelmi anekdotát, amely szerint Perényi főúr várának védelmezését Gerendi Márton (Péli Róbert) kuruc főkapitány ? kiszökvén a várból ? a cigányokra bízta Habsburg Ferdinánd seregeivel szemben. A megújult védelem élén immár Csóri vajda (Patonai Róbert) állt. A cigányok diadalmaskodtak volna Puk labanc generális (Dénes Nándor) serege ellen, ám egy meggondolatlan kijelentés lett végül a vesztük, amit a visszavonuló sereg után kiabáltak: szerencséjük, hogy elfogyott a puskapor, különben? Ezt hallván a németek visszafordultak, s birtokba vették Nagyida várát.

Igazi helyzetkomikum színforgataggal, fergeteges táncokkal és jókedvvel, mitikus alakokkal: javasasszonnyal (Pintér Ágota Lotti) s a fekete macskájával (Holman Enikő), Szépek szépével (Morvai Veronika) és népi bölccsel (Görög Zoltán), s ha már cigányhistória, persze a prímás sem maradhat el. E szerepet Lakatos Vilmos töltötte be vendégművészként.

E históriát Schwajda György és Román Sándor közösen állították színpadra.

A társulat legközelebb augusztus 21-én 21 órai kezdettel látható Sárváron a Spirit Hotel szabadtéri színpadán Fergeteges – a királyné, a gróf és a cigánylány című előadásukkal, várhatóan a mostanihoz hasonlóan, a szállodához méltó szervezésben kínál feledhetetlen pillanatokat.

Szerző: esszaka | Fotók: Auer Gábor