Gombaérdekességet találtunk a sárvári Csónakázó-tónál

Volt már néhány posztunk korábban is, amelyekben közvetve vagy közvetlenül kitértünk arra, hogy a városunk környéke egészen izgalmas terep lehet azok számára, akiket érdekel a nagygombák világa. A Sárvár környéki erdőfoltok, a Rába ártere, de még a mesterségesen kialakított parkok, bolygatott élőhelyek is ezernyi faj termőtesteit nevelik. Néhány nappal ezelőtt például egy olyan parazita tömlősgombát sikerült megtalálnunk a Csónakázó-tón, amelyről még nem meséltünk az olvasóknak, és nálunk Magyarországon nem is tartozik a gyakori, közismert fajok közé.

A vörös rovarrontó gomba (Cordyceps militaris) – Sárvár, 2018.12.23. – Fotó: Fábrics Krisztina

A vörös rovarrontógomba (Cordyceps militaris) első ránézésre élénk, narancsos, vöröses színeivel hívja fel magára a figyelmet, de az avatatlan szemlélő nem is biztos, hogy elsőre gombaként azonosítaná ezt a néhány centiméteres, bunkó alakú, apró dudorokkal tarkított képződményt. Pedig bizony, hogy az! Érdekességét pedig az élősködő életmódja adja, ugyanis nem talajlakó, korhadékbontó, nem is fák gyökeréhez kapcsolt együttélő, hanem még báb állapotú pillangók testét felemésztő parazita. A gombafonalak először átszövik a föld alatt fejlődő bábot, majd amikorra a képen látható narancsos termőtest megjelenik, biztosra vehető, hogy a gazdatest már elpusztult, tápanyagait a gomba hasznosította. Ha ügyesen keresgélünk, és nyitott szemmel járunk, nyár végétől az első fagyok idejéig rálelhetünk – az viszont, hogy mi szenteste előtt egy nappal, a sárvári Csónakázó-tón találkoztunk vele, nem mindennapi dolog, örültünk is a szép találatnak.

A vörös rovarrontógomba egyébként a távolkeleten (sok egyéb más fajjal egyetemben) nagy tiszteletnek örvend, és nagy jelentőséget tulajdonítanak neki (a Cordyceps nemzetség más fajaival együtt) az alternatív gyógyászatban. A gombában megtalálható cordycepin (3′-deoxyadenozin, C10H13N5O3) vegyületet – források tanúsága szerint (pl. a Fitoterapia magazin 2010. decemberi számában is olvasható) – valóban vizsgálják a gyógyászatban való felhasználhatóság szempontjából is, és egy rakás pozitívumot írnak a számlájára a daganatgátló hatástól, az antibakteriális, antivirális szerepen át a májvédő, idegrendszervédő funkciókig. A vörös rovarrontógombából előállított port egyébként lehet rendelni külföldi internetes oldalakról is, nem is olcsó: egy 200 grammos kiszerelés kb. 10.000 Ft-ért volt kapható az Aliexpress-en. Ennek a fajnak a hazai forgalmazásáról nem tudunk, de közeli rokona, a vele egy nemzetségbe tartozó Cordyceps sinensis tablettás kivonata megjelent már a magyar étrendkiegészítő-piacon is, szintén nem olcsó: például itt »

Az ember már ősidők óta felhasználja a gombák hatásait, a penicilintől kezdődően pedig a mai tudományosan elfogadott orvoslás legfontosabb gyógyszerei közé is bekerültek gombakivonatok. Mindezek ellenére érdemes a csodaszereknek kikiáltott gyógygombákról szóló reklámokat, cikkeket kritikus szemmel olvasni, és mindennek alaposan utánanézni. A gyógygombák hatását igazoló, leíró laboratóriumi, klinikai vizsgálatok nagyon költségesek, ezek hiányában viszont csak kellő óvatossággal érdemes közelíteni feléjük.

– Benkő Gábor –
Fotó: Fábrics Krisztina

Források:

https://gombahatarozasaim.blogspot.com/2017/04/cordyceps-militaris-voros.html
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=156
https://www.mushroomexpert.com/cordyceps_militaris.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Cordyceps_militaris
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X10001863