Interaktív tanulmányi kiránduláson vettek részt a sárvári diákok

A sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói október utolsó hetében Szlovákiában tettek interaktív kirándulást a Határtalanul! pályázati program keretében.

revkomarom

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program során magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A négynapos kirándulás a sárvári diákok számára a határátkeléssel, Révkomáromban kezdődött. A Duna szlovákiai partján a Duna Menti Múzeum kertjében Jókai szobránál emlékszalagot helyeztek el, majd megkoszorúzták a Bartók Béla-emléktáblát. Utána jó hangulatú iskolalátogatáson vettek részt a Jókai Mór Alapiskolában. Tanulók otthonról hozott videó filmekkel, énekkari szerepléssel és ajándékkal lepték meg a vendéglátókat, majd a Városháza előtt a Klapka-szobornál jókedvűen énekelték a Klapka-indulót. Meghatározó élmény volt a fiatalok számára Szklabonya, tót-magyar falu, Mikszáth Kálmán szülőfaluja, otthona; Kékkőn pedig Balassi Bálint birtoka. Majd Rimaszombatot, a gombaszögi cseppkőbarlangot, Krasznahorka várát és Betléren az Andrássy vadászkastélyt látogatták meg.

szkalbonya

A harmadik napot Iglón kezdték, ahol az orsó alakú Fő tér jellegzetes épületeit tekintették meg. A Szepesi várnál ragyogó időben a világörökség részét képező várrom nyűgözte le a gyermekeket. Lőcsén a Szent Jakab templomban a világ egyik legnagyobb szárnyas-oltárának történetével ismerkedtek, felidézték a Lőcsei fehér asszony és a Fekete város regények történeteit, majd a Magas Tátrára utaztak, Tátralomnicon a sífelvonók tövében csodálták a 2600 méteres csúcsokat. Késmárkon a svéd tengerészek segítségével épült barokk fatemplom nagy hatással volt a fiatalokra, az új evangélikus templomban pedig meghatottan helyezték el Thököly Imre mauzóleumában emlékszalagjukat. Elénekelték a Himnuszt, büszkék voltak magyarságukra és a magyar hősökre.

Végül Selmecbányára mentek, melynek híres arany és ezüst lelőhelye megalapozta a város gazdagságát. Bányalátogatásuk óriási élmény volt, sisakban, köpenyben és bányászlámpával a kezünkben ismerkedtek a bányászok életével, munkájával. Hazafelé Szlovákiában gyűjtött magyar népdalokat énekeltek.

csoportmunka

A Határtalanul program keretében négy napon át a történelmi Magyarország felvidéki magyarlakta települések történelmi, irodalmi, földrajzi ismereteit tanulmányozták. A kirándulás interaktív jellege azt jelentette, hogy a diákok csapatokra osztva dolgozták fel a látottakat. Minden este felidézték a nap során tanultakat, a Szepi, Csaló, Koma, Sólyom nevű csapatok munkafüzetben dolgoztak, fogalmazást írtak, rajzoltak, festettek. A Határtalanul! program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, 2016-ban a programra 1,9 milliárd forintot ad az Emberi erőforrás Minisztériuma.

Dr. Szalai Ferencné