Idén már 35 májusfa állítására készülnek a várparkban

Sárvár 2014-ben tette híressé magát a – Kondora István polgármester ötlete nyomán – felállított hivatalos májusfarekorddal. Bár akkor még akadtak olyanok, akik furcsállták a néphagyomány merész újraértelmezését, a kezdeményezés mára nem csak gyökeret vert a város népszerű rendezvényei sorában, de valóban sikerült mai, speciálisan sárvári többletjelentőséggel is felruházni. Ugyanis a májusfaliget faállítói között ott vannak a legaktívabb civil szervezetek képviselői, de csatlakoznak iskolák, óvodák, baráti körök is, sőt idén még vidéki önkormányzatok is jelezték együttműködési szándékukat. A május 1-jei akció ezzel olyan találkozási (annál is több: együttműködési) lehetőséget nyújt, amely ugyanúgy szólít meg mindenkit Sárváron korra, tevékenységi körre való tekintet nélkül.

majusfa_alaprajz_2016
Idén ez lesz a faállítási rend a Várparkban

Szóval ma már nem a rekord a lényeg, pedig az is megdőlne, hiszen a 2014-es debütáló kezdeményezés óta évről-évre csak nő az ötszög alakban felállított fák száma: két éve a rekordok könyvébe 25 fával írta be magát a város, tavaly már 30 fenyő magasodott, idén pedig mégtöbb, 35 májusfa felállítására készülnek. Kondora István elmondta, ez a szám már nem fog tovább növekedni, itt húzták meg a határt, pedig további jelentkezők akadtak volna még bőven.

majusfa_2015
A májusfaállítók 2015-ben Cooper fotóján

Ebben a formában a sárvári majális csupa pozitív jelkép. Az ötszög alakú alaprajz, a közösen végzett tevékenység, ami mindig szorosabbra fűzi a kapcsolatot emberek, csoportok, szervezetek között, és persze a munka utáni pihenés és szórakozás, hiszen ebből idén is kijut majd a program szerint. A liget elkészültét idén is piknikkel ünneplik a résztvevők: a várparkban előkerülnek a pokrócok, a kosarak, és egy közösen elköltött ebéd ad erőt a továbbiakhoz.

img_8929
Piknik a Várparkban Cooper képén

Innentől pedig felsorolni sem egyszerű, mi minden várható (persze minden időjárásfüggő): színes virágkompozíciókat csodálhatunk, virág- és mézvásárban is böngészhetünk, megemlékezhetünk Szent Márton emlékezetéről, hallgathatunk muzsikát (mindenféle műfajban), nézhetünk mazsorettlányokat, este pedig a várudvaron 3 tüzes, autentikus rock and roll, rockabilly zenekar koncertjén táncolhatunk, természetesen díjmentesen, belépő nélkül.

A részletes program itt található.

Idén ők állítanak májusfát:

Barabás György Műszaki Szakközépiskola
Bogarasok Baráti Köre
Evangélikus Férfi Egylet
Gárdonyi Géza Általános Iskola
Jóbarátok
Kanona Band
Kertvárosi Óvoda
Kinizsi Sport Egyesület
Koncertfúvószenekar
Nádasdy Ferenc Múzeum
Nádasdy Hagyományőrző Egyesület
Nádasdy Tamás Általános Iskola
Nagycsaládosok Egyesülete
Pedagógus Női Kar
Petőfi úti Óvoda
Porpác Község Önkormányzata
Rábasömjénért Egyesület
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Sárvár és Vidéke Méhészegyesület
Sárvári Fotóklub
Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület
Sárvári Kerékpár Egylet
Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület
Sárvári Média Nonprofit Kft.
Sárvári Mentőállomás
Sárvári Nyugdíjasok Egyesülete
Sárvári Oratórikus Kórus
Sárvári Polgármesteri Hivatal
Sárvári Polgárőrség
Senior Néptánc Egyesület és a Herpenyő zenekar
Stop and Go Táncklub
Szent László Katolikus Általános Iskola
Urban Dance West és a Ma’mint’Ti színjátszó csoport
Vármelléki Óvoda

Így dőlt meg a rekord 2014-ben (videó: Sárvári Televízió):