Időutazás Dr. Eőry Ajándok természetgyógyász professzorral

Akik ismerik Sárvár történelmét, azok számára ismerősen cseng Eőry Vilmos gyógyszerész neve, aki városbíróként sokat tett Sárvár fejlődéséért. Október 8-án, vasárnap délután Eőry Vilmos unokájával, dr. Eőry Ajándok természetgyógyász professzorral találkozhattak az érdeklődők a Danubius Health Spa Resort Sárvár gyógyászati halljában. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Kondora István polgármester úr és Máhr Tivadar alpolgármester úr is.

Fotók: Makrai Tamás

A különleges találkozó megálmodója Burka Zoltán helytörténeti kutató volt, akinek – mint megtudhattuk – régóta nagy példaképe Eőry Vilmos. Az estet Zoli egyedülálló, régi képeslapokból álló prezentációja indította, amely bemutatta, mennyi mindent köszönhetünk Eőry Vilmosnak. Szó esett többek között a háborús évek alatti élelmiszerosztásról, a gyerekek nyaraltatásáról, a cserkészet alapításáról, a Sárvár Hírlapról, a katolikus templom bővítéséről, a Megváltó gyógyszertárról, a méhész kongresszus megszervezéséről és a várpark kialakításáról. Vilmos folyamatosan újított, fejlesztett, ugyanakkor mindig is az egyensúlyra törekedett. A lelkes múltidézést csak időként szakította meg saját gyermekkori emlékeivel Ajándok. Elmesélte például, hogy nagyapja gyakran készített nekik vajas-mézes kenyeret, majd felidézte emlékfoszlányait a gyógyszertárról, amely akkoriban a jelenlegi városháza épületében kapott helyet. A történetben fontos szerepet kapott a csopaki műemlék villa, a család rezidenciája is és a cipőbe rejtett végrendelet.

Fotók: Makrai Tamás

Dr. Eőry Ajándok magával ragadó természetességgel beszélt nemcsak nagyapjáról, de arról is, mennyire elnyerte tetszését Sárvár. Nagy örömet szerzett számára Kondora István polgármester bejelentése, mely szerint hamarosan utcát neveznek el Eőry Vilmosról, és emléktábla is kerül a hajdani Megváltó gyógyszertár épületére.

Fotók: Makrai Tamás

Az esemény sárvári hallgatósága valóban időutazáson vehetett részt, hiszen szó esett régi történelmi eseményekről, és kirajzolódott a jövő is, amely tovább élteti Eőry Vilmos emlékét. A jelent pedig Dr.Eőry Ajándok és a nevéhez fűződő 3–1–2 kínai meridiántorna jelentette, ugyanis a professzor úr a beszélgetés végén mindenkit tornázni hívott a szálloda kertjébe, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy Sárváron is alakuljon meg mielőbb egy meridiántorna csoport…

– Mészáros Marianna –