A jó ember jó kincséből jót hoz elő – keresztény jótékonysági bál

Farsang szombaton, 2017. február 25-én, 23. alkalommal rendezték meg a Keresztény Jótékonysági Bált a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola alapítványának szervezésében. Az évad legnagyobb városi összejövetelén 470 vendég búcsúztatta a telet, köztük a város egyházi és világi vezetői. A bált Máhr Tivadar alpolgármester, Orbán István kanonok, esperes-plébános pezsgős köszöntője, valamint a katolikus iskola nyolcadikosainak gyönyörű ruhában előadott keringő-tánca nyitotta meg. Köszöntő szavaikban a Szent László év kapcsán dicső királyunkra emlékeztek, aki nemcsak jó keresztény, de bölcs király is volt. A bál jelmondatát is e gondolat jegyében választották: „A jó ember ?jó kincséből jót hoz elő.” (Lukács 6:45)

A megnyitóbeszédek után a szokásnak megfelelően az estély fővendégeit, majd szüleiket kérték fel egy táncra az első bálos fiatalok. Az ízletes vacsorát – göngyölt kecskeméti barackos jércemell, fűszeres bundában készült ínyenc sertés cordon, baconos és parenyica töltelékkel, snidlinges burgonyapüré, vörösboros párolt szilva, színes rizs – a Várkapu és a Nádasdy vendéglő munkatársai szolgálták fel. Közben, hogy az élvezetek teljesek legyenek, a Stop and Go tánccsoport mutatta be koreográfiáit. A vacsora után a táncteret újra az első bálozók vették birtokba, akiket név szerint bemutattak a vendégeknek. A parkett ezután a közönségé volt, a zenét a répcelaki Jagadics Music szolgáltatta a vendégek elvárásához igazodó muzsikával.

Rekordszámú fiatal vett részt a bálon, mely alkalmat jelentett a kulturált szórakozásra és a keresztény fiatalok ismerkedésére. Az este folyamán közülük választották meg – valamennyi vendég szavazata alapján – a bál királyát és királynőjét. Idén Bíró Ottó és Zsirai Zsófia lettek az uralkodófői a rendezvénynek, akiknek fejére dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke tette a megtisztelő koronát. A bálozók közül megkeresték azt a házaspárt is, akiknek házasságkötésük a legrégebben zajlott. Horváth Pál és felesége 48 éve házasodtak össze, és a bálozóknak elmesélték, hogy annak idején egy farsangi bálban ismerkedtek meg. Ez reményt adhat a fiatal generációnak, hogy tartós és szép kapcsolatok kezdődhetnek egy zenés mulatság alkalmával.

Az esemény jótékony jellegéből adódóan Sárvár vállalatai, vállalkozói, valamint magánszemélyek adományaiból tevődött össze a százötvennél is több, értékes tombolatárgy. A fődíj egy 100.000 Ft-os építkezési utalvány volt. Az est bevételét, mely főleg a tombolaszelvények megvásárlásából származott, a rászoruló betegek gyógyszer-támogatására és a katolikus iskola eszközparkjának fejlesztésére fordítják. ? Dr. Szalainé Horváth Judit