Kepes András – Boldogan élünk, míg meg nem halunk?

A sárvári Nyitnikék fesztivál záróakkordja volt Kepes András Boldogan élünk, míg meg nem halunk? című előadása a Danubius Health Spa Resortban. A fesztivál célja felhívni a figyelmet a külső-belső megújulásra, így rendjénvaló volt a boldogság keresésével zárni a másfél napos eseménysorozatot.

Kepes Andrást senkinek sem kell bemutatni. Akiknek mégis: író, újságíró, egyetemi oktató, világjáró ember. Tanult idehaza Budapesten, de Buenos Airesben és Bejrútban is. Hat gyermek édesapja, távoli kultúrák ismerője, kiváló előadó – ahogy mondani szokás, bölcs ember.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 1.

A boldogság fejtegetésében Popper Péter idézetével indultunk el: „A mai társadalmi berendezkedés csak azt kínálja fel, hogy lehetsz intelligens és depressziós, vagy boldog és hülye.” Ezt nevezhetjük akár civilizációs betegségnek is. Amennyiben a civilizáció egy közös nyelvet beszélő, közös vallású, kulturális hátterű, etnikumú népesség, el kell tűnődnünk, vannak-e még egységes civilizációk. Ma, amikor a technológia exponenciális sebességgel fejlődik, éppen ezek az alapok roggyannak meg.

Az életben való boldogulással kapcsolatban természetes, hogy az egyik fő téma a férfi és a nő viszonya volt. Hogy hol keresik a boldogságot – agykutatáson, kandikamerán és kulturális különbségeken át próbáltuk megfejteni a titkot. Megvizsgáltuk a katolikus patriarchális kultúrák és más természeti népek nemi viszonyait a gyermeknevelésben épp úgy, mint a konyhában.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. május 1.

A test és lélek egyensúlya mellett fontos megtalálni az életünkben a szomorúság és boldogság egyensúlyát is. „Aki folyton eufórikus, könnyen diliházba kerülhet”, hangzott el. Egy a Harvardon végzett hosszútávú kísérlettel próbáltunk megoldást keresni az est fő kérdésére. Nagy létszámú csoport vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy míg a vagyon, a siker vagy akár az IQ nem meghatározó, addig egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, család, minőségi barátok tudják igazán boldoggá tenni az embert. Igen, mint egy tündérmesében, a szeretet majdnem mindent megold.

„Az a baj a világgal, hogy az okosok tele vannak kételyekkel, a hülyék pedig rettentő magabiztosak”. Mégis, az előadás végére talán mindannyian arra a konklúzióra jutottunk, hogy lehetünk intelligensek, és boldogok egyszerre. Vagy csak mind hülyék vagyunk. Ez esetben, mi kérünk elnézést.

– Koszorús Veronika –

Dr. Kereszty Gábor fotói

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons