A majális nem csak a májusfákról, a jó zenéről is szólt

Már több bejegyzést közzétettünk itt a Sárvárikumon a majálissal kapcsolatban. Landolt már fotóalbum és jónéhány videó is, a közösségi oldalas visszajelzésekből ítélve pedig érdekelte is Önöket a májusfaliget és a színes programok. A műsorgazdag vasárnap második felét viszont sajnos kicsit elrontotta az eső, a délutáni színpadi blokk fedett helyszínre kényszerült, ráadásul a rossz idő estére csak mégrosszabb lett (most persze bejött a meteorológusok előrejelzése). Megmutatjuk, mit hagyott ki az, aki a májusfaliget elkészülte után azonnal hazasietett.

Csupán néhány pár perccel az utolsó fa felállítása után kezdetét vette a civilek piknikje a Várparkban. Előkerültek a pokrócok, az élelemmel teli kosarak, meg persze a pálinkásbutykosok is. Közben mégegy fontos esemény zajlott a Sárvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat fája tövében: Orbán István kanonok megáldotta a Bibija tiszteletére állított, szalagokkal gazdagon díszített májusfát, amely a csúcsán még a roma zászló motívumait is megmutatta. „Bibija, más néven Bibijaka vagy Bibijača, a szerbiai és bulgáriai romák körében népszerű ünnep. Ideje márciusban, a pravoszláv nagyböjt első péntekén van. Az ünnepet valamikor az 1860-as években ülték meg először. A legendás Bibija létező személy volt, egy idősebb cigányasszony, aki a kolera-járvány idején gyógyfüvekkel és megszentelt gyümölccsel gyógyította meg a cigánygyerekeket. Ezért a szerbiai cigányoknál a nők és a gyerekek védőszentjének számít. Több balkáni roma női szervezet is viseli a nevét.” (Forrás ?) Az áldást követően a színpadon szép minikoncertet adott a szombathelyi Smooth Art Trio:

Helyi közreműködőként Kovács József harmonikás is színpadra lépett, repertoárjában ismert dallamok sorakoztak a Monti-csárdástól Brahms Magyar táncok darabjának részletéig sok egyéb melódiát érintve. Bár nem zenei program, de Szent Márton látogatása és köszöntése címmel követte a harmonikazenét egy összeállítás, ez egyben az utolsó műsorelem volt, amely még „megúszta szárazon”, a folytatás már a Nádasdy-vár falai között várta a kitartóbbakat.

harmonika
Kovács József harmonikás még szabadtéren játszott

Az esőhelyszínen elsőként Janicsák Veca énekelt, majd ismét helyi erők következtek: a Kanona Band tagjai sorakoztak fel az aulában – felváltva játszva önállóan megszólaló zenei átiratokat és kísérve a sárvári mazsorett lányok táncát:

Az eredetileg a várudvarra tervezett rock and roll / rockabilly zárókoncertek kezdési idejére sajnos méginkább rákapcsolt az eső, a Pinceklubba pedig már egy meglehetősen megcsappant létszámú közönség zarándokolt csak le, pedig – akármennyire is közhelyes leírni ilyet ?, nagy kár volt kihagyni a produkciókat! Elsőként az IronCats csapata lépett fel – bemutatva új gitárosukat, Hámori Balázst – és jónéhány vasi ihletésű saját neorockabilly dalt prezentálva. A zalaszentgróti Rocket Rollers a műfaj legendás időszakának szinte összes nagyobb kulcsfiguráját megidézte Bill Haley-től kezdve, Elvis Presley-n, Chuck Berry-n át Jerry Lee Lewis-ig, de Queen-nótát is játszottak rockabilly-felfogásban.

2016-a-nyughatatlan-rocket-rollers-ironcats-10
Az AZK.hu fotóján a Rocket Rollers látható – a teljes galériához kattintson a képre!

A debreceni A Nyughatatlan valószínűleg nem szorul bemutatásra. Ismertek, mint egykori Johnny Cash-tribute, de mára már egyre inkább a kitűnő és egyedi hangú saját dalaik dominálnak, pár éve feltűntek az Eurovíziós Dalverseny hazai válogatóműsorában, A Dalban is. Sárváron már harmadik alkalommal adtak koncertet – mindannyiszor páratlan színvonalon, de hangulatában talán ez a május 1-jei vitte el a pálmát, dacára annak, hogy méltatlanul kevesen jöttek el megnézni őket. Persze érthető, hogy a kitartó zápor és a másnapi munkanap sokakat visszatartott, mégis szomorú, hogy nem oszozhattunk többen abban, amit hoztak. A következő lejátszási listában mindhárom zenekar koncertjéből mutatunk videóízelítőt:

Az egész majális fontosabb zenei eseményeit még képekkel, videókkal összegezni sem volt könnyű. A színpadi műsorral, a faállítóakcióval, a Nyitnikék Fesztivállal együtt a program pedig egészen biztosan az egyik legkomolyabb kínálat volt Vas megyében, amire joggal lehetünk büszkék Sárváron!

? BG ?