Vírus, idus, március

Aki esetleg egy bicikligumi-belsőben élte az elmúlt heteit, annak álljon itt az elején egy rövid tájékoztató: a koronavírus elérte Magyarországot. A vírus küllemre egy gömbölyded, kis fehérjepöckökkel felszerelt jószág. Ha szembetalálkoznánk, és esetleg nem mutatkozna be, segítségül álljon itt egy fantomkép, a Sárvári Arborétum gyűjteményéből:

Koronavírus fantomkép, avagy hol van már a tavalyi virág?

Legjobb tudomásunk szerint Sárváron jelenleg nincs koronavírussal fertőzött személy. A jobb félni mint megijedni elv alapján, meginterjúvoltuk városunk közéleti szereplőit, akik elmondják, hogyan is készülnek a krízishelyzetre.

Szabó Iván – Tinódi Lantos Sebestyén

„Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat – köhögni, tüsszenteni kizárólag zsebkendőbe. Kis érdekesség: egy tüsszentés nyálcseppjei egyes kutatók szerint akár a 160 kilométer/órát is elérhetik, és hat méteres körben szóródhatnak szét.”

Cs. Kovács László – Család

„Figyeljünk oda családunk egészségére – az idősek és a gyerekek esetén különösen fontos az immunrendszer erősítése. Ha a gyerekek megfázás tüneteit mutatják, ne vigyük őket közösségbe!”

Vajon ki vesztíthette el a kesztyűit?

„Ha nem tudunk rendszeresen kezet fertőtleníteni, de aggódunk, használjunk gumikesztyűt! Fontos, hogy használat után ne hagyjuk szét divatos kiegészítőinket, helyezzük őket a hulladéktárolókba!”

Németh Mihály – Furulyázó juhász

„Minden esetben győződjünk meg róla, hogy a szánkkal érintkező tárgyak megfelelően fertőtlenítve legyenek – legyen szó hangszerről, pohárról, vagy borosüvegről. Legjobb, ha ezeket nem is hagyjuk idegenek kezébe kerülni”

Németh Mihály – Tinódi Lantos Sebestyén

„Ha bespájzoltunk tartósélelmiszerekből, ám mégsem kellett felhasználni, semmi pánik! Ne hagyjuk megromlani, válasszunk egy szimpatikus jótékonysági szervezetet és adományozzuk el a felesleges élelmiszereket. Ami nekünk maradék a kamrában, az másnak a mindennapi élethez nagy segítség lehet!”

Németh Mihály – Táncolók

„Tartsunk egymástól távolságot! Ha távoli ismerőssel találkozunk, ajánlott a nagy összeborulás előtt érdeklődni – ebben a helyzetben, nem számít udvariatlannak. Fő az egészség!”

Németh Mihály – Apa gyermekeivel

„Ha nem csak a forradalmi láz kapott el minket, hanem a lázmérőn is magas értékek mutatkoznak, maradjunk odahaza! Egyszerűbb egy kis náthát kikúrálni, mint elmagyarázni az ismerősöknek, miért nem az ágyat nyomjuk betegen.”

Mind tudjuk, a nevetés gyógyít: kívánunk mindenkinek szép és betegségmentes ünnepet!
Egészségünkre!

-Fotó: Kereszty Gábor-
-Szöveg: Koszorús Veronika-