Megtartották az idei, IX. Nádasdy Fesztivál sajtótájékoztatóját

Idén is a Spirit Hotelben tartották a IX. Nádasdy Fesztiválhoz kapcsolódó sajtótájékoztatót. A Spirit Hotel Thermal Spa részéről házigazdaként Kovács Krisztina értékesítési- és marketingigazgató volt jelen, aki megemlítette, hogy a szálloda egyidős a fesztivállal, hiszen idén ünnepli 9. születésnapját, a Spirit pedig büszke arra, hogy az elsők között lett a fesztivál támogatója, és a kezdetek óta töretlen a lelkesedésük a rendezvénnyel kapcsolatban. Idén először a Nádasdy Borverseny bírálói is a szálloda exkluzív környezetében ítélték meg a beérkezett borokat, és az idei sajtótájékoztatón is a Spirit látta vendégül a sajtót és a szervezőket.

Fotók: Benkő Sándor

“Minden együtt van: a jóidő, a nézők. Annyi a feladatunk, hogy mindkét kezünnkel egy kicsit körbeöleljük őket, etessük, itassuk őket. A turista egy “vegetatív” lény: a színekre, szagokra, hangokra figyel, hiszen kikapcsol gyakorlatilag. Nem féltem a Nádasdy Fesztivált, hiszen itt minden megvan ehhez, a szervezők mindig kitalálnak valami élményt újdonságot, ételeket, borkóstolót, zenét a fülnek és a látványt a szemnek. Évi hétszázötvenezer fürdőlátogató és a nagyjából ötszázezer vendégéjszakát produkáló szálláshelyek vendégei is megfordulnak a sárvári programokon.” – mondta el a sajtótájékoztatón Kondora István polgármester.

Fotók: Benkő Sándor

Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés alelnöke és a Vas megyei Turizmusszövetség elnöke elmondta, hogy ő is fontos rendezvényként tartja számon a Nádasdy Fesztivált, bizalommal várja a jövőévi rendezvényjubileumot is. Éppen ezért a megye anyagiakban és szervezésben is folyamatosan segíteni fogja a fesztivált, például a Nádasdy Ételmustrára személyesen hívnak el önkormányzatokat és egyéb kapcsolataikat. A turizmusszövetség elnökeként Kondora Bálint bejelentette, hogy távlati cél a közös többlet megtalálása, például a közös arculat alatti megjelenés. 2017-ben első alkalommal a Nádasdy Történelmi Fesztivál ad majd helyet az infóstandjuknak, ahol elsősorban Sárvárt érintő, de megyei turisztikai jelentőségű információkról is tájékozódhat majd a látogató.

Fotók: Benkő Sándor

Szabó Krisztián, a szervező Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke az idei program részleteit ismertette. A sok attrakció, enni-, innivaló, a zene és hagyományőrzés, mint gerinc adják idén is a fesztivál vonzerejét. Idén első ízben mindezeket ingyenesen nyújtja, a látogatók száma emiatt minden bizonnyal minden eddigit felülmúl majd. A szerteágazó programok közül kiemelkedik a bevezető Báthory Lakoma, a TOP30 Sétáló Kóstoló, a Nagyszínpadi fellépők, a Borbazár és a közel 300 hagyományőrző. Nincs Nádasdy Fesztivál Ételmustra nélkül: idén kiemelt alapanyagként a halat ajánlották ki a lelkes korabeli szakácsok felé, ebben partnerként a Aranyponty Zrt. vesz részt, akik óriás akváriummal és halcsárdával jelennek majd meg a fesztiválon. Új elemként, de még mindig a “hal” témakörében jelenik meg a július 8-i Nádasdy Halfogó Verseny. A hagyományőrzők folyamatos jelenléttel és két ostrommal kalauzolnak el majd a török-korba, a Balkán Fanatik, a sárvári kötődésű Soulwawe, az Ocho Macho nagyszínpadi és a számtalan Borbazár színpadi fellépő pedig a zenei igényességet képviselik.

Fotók: Benkő Sándor

Góczán Ildikó a Tinódi Fogadó képviseletében a július 12-i és 13-i Báthory Lakoma fogásairól, a tradicionális nemesi lakomák felelevenítéséről szólt, és kiemelte, hogy az idei évben valódi lánykérésre várják majd a bátor ifjakat. Németh Szabolcs a Váralja nevet viselő korabeli falu továbbgondolásáról beszélt, ami igazán élővé és átélhetővé teszi a 17. századot. Igaz ez az idei fesztiváltáborra, ahol fajátékok, kézművesfoglalkozások várják a táborozókat. A kincskereső nyereményjáték idén még izgalmasabbnak ígérkezik az egyesület titkára szerint.

Fotók: Benkő Sándor

Az idei évben másodszor adta át a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület a Nádasdy-emlékérem plakettjét. Idén a több nevezett tanuló közül a Szent-László Katolikus Általános Iskola 8. A osztályos tanulójára, Pataki Annára esett a választás történelemszeretete, akitvitása okán. Pataki Anna a Kondor János által tervezett díjon kívül Libri könyvcsomagot vehetett át.

Fotók: Benkő Sándor

Ezek után Wawrzsák László átadta a Fesztivál Bora díjat, és szólt az idén nevezett 91 tétel fontosságáról. Kiemelte, hogy Sárvár ugyan nem borvidék, de öt borvidékkel körülvéve fekszik, ez pedig hatalmas turisztikai potenciált jelent.

Fotók: Benkő Sándor