Fényképek és videók a 40 éves néptánckör jubileumi nagyműsoráról

Sárváron a szervzett néptáncoktatás kerek 40 évvel ezelőtt indult útjára. Ezt az évfordulót ünnepelte meg méltó módon a jelenleg egyesületi formában működő Sárvári Néptánckör a Nádasdy iskola sportcsarnokában. Az estet csíkszentdomokosi összeállítással nyitották a sárvári táncosok, majd a közönséggel együtt egyperces csenddel adóztak azok előtt a támogatóik, zenész és táncos mestereik emléke előtt, akik már nincsenek köztünk, így az alapító Jagodicsné Éva néni, Borsos Géza „Gecsa”, Sári György (az egyesület elnöke), Csete Jenő és Tóth Ferenc „Virsli” emléke előtt. Az ezt követő polgármesteri köszöntő során Kondora István a képviselőtestület által a Sárvári Néptánckör kollektívájának megítélt Sylvester János emlékérmet is átnyújtotta Hámori Balázsnak.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. április 14.

Ezt követően nyárádselyei táncok következtek (stílusosan egy István-napi köszöntővel indítva, amelyhez statisztált a még a színpadon tartózkodó Kondora István polgármester is), majd az első vendégszereplő, a Zalai Táncegyüttes Senior csoportja, akik Varga János Dombói táncok című koreográfiáját adták elő nagy sikerrel. A sárváriak az erdélyi Mezőség északi részén fekvő Buza község szép, régies tánchagyományait idézték meg Vastag Richárd koreográfiájában.

A tízperces szünet előtt a sárvári Herpenyő együttes játszott széki muzsikát, majd Vastag Richárd tyukodi összeállításával tért vissza a néptánckör a színpadra. Tyukod községre már az ötvenes évek elején felfigyelt a tánckutatás, azt tartják, hogy az új stílusú táncaink – a verbunk és a csárdás – itt teljesedtek ki, itt a legformagazdagabbak. Szintén érdekes, eszközös tánckultúrát őriz a felvidéki Tardoskedd, innen Ihász László koreográfiáját táncolták a sárváriak.

A Sárvári Senior Néptáncegyüttes rábaközi blokkja következett, majd újra a néptánckör Zsámboki László vitnyédi anyagból készült, pünkösd napjához kötődő szokásokhoz kapcsolódó összeállításával. Ezt követően a sárvári néptánckör „régebb óta fiatal” táncosaiból, kifejezetten erre az alkalomra szerveződött különítménye táncolt egy sióagárdi blokkot, rögtön utánuk pedig az utánpótlás, a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola néptánctagozatos növendékei, akik a tánccsoport jövőjét jelentik.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. április 14.

A színvonalas estet Gerlecz László „Életemnek a legszebbik korába” című, a vas megyei tánchagyományt összegző koreográfiája zárta. Ahogy felvételeinken is látszik, a Sárvári Néptánckör valamennyi táncösszeállítást a tájhoz illeszkedő hagyományos viseletben adta elő, így a műsorszámok közötti átöltözés is szép kihívást jelentett. Gratulálunk a Sárvári Néptánckörnek!

Koreográfusok:

Czuppon Péter, Gerlecz László, Ihász László, Vastag Richárd, Varga Zoltán,
Varga János, Zsámboki László

Muzsikált:

Németh Dénes és zenekara

Közreműködtek:

– a Koncz János AMI néptáncos növendékei
– Zalai Táncegyüttes Senior Csoportja
– Senior Néptáncegyesület
– Herpenyő zenekar
– Horváth Róbert

Rendező koreográfus:

Hámori Balázs

| Az összes kapcsolódó videónk megtekintése |

Fotók: Benkő Sándor, Videók: Benkő Gábor

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons