Ősnaivok és közös dalok – hivatalosan is kész A Gátnál új EP-je

Nemhivatalosan már január környékén készen állt a sárvári A Gátnál zenekar 2015. év végén rögzített hanganyaga, de a szerzői jogi adminisztrációk elrendezése még váratta kicsit az ötszámos EP bejelentését.

13217165_1178602415492668_1561963201545025274_o

A zenekar 2014-ben adta ki első nagylemezét, a Félmágiót, amelyet intenzívnek mondható sajtófigyelem övezett, és sok megjelent kritika méltatott. Miközben házuk táján szépen gyűlik a következő új album anyaga, a zenekar elővett és leporolt néhány ősrégi, eddig csak recsegő-ropogó magnókazettán őrzött régi dalt. Ezek a Gátnállal szinte egyidős szerzemények fontos részét alkotják az együttes identitásának, egy önálló nagylemezről viszont kilógtak volna, hiszen a születésük óta eltelt 16 év alatt sokat változott a csapat. Így a legjobb megoldásnak az EP kínálkozott arra, hogy ezek a régi dalemlékek is jó minőségben kerülhessenek lejátszókba.

Sziham_booklet.indd
A Szihám EP-n játszanak (b?j): Valamilyen Karabély (Baráth Tibor) – dobok, Fiatal Kutya (Bucsin Tamás) – basszus, Tétova Farkas (Pfeiffer Milán) – trombita, Veszett Pingvin (Paukovics Gergely) – gitár és Homoki Fóka (Benkő Gábor) – gitár, ének

A címadó Szihám és az azt követő Gyí csaknem változtatás nélküli formában került az EP-re, a Ragyogok című dal viszont átesett egy erős újragondoláson. A sors pedig úgy hozta, hogy a régi emlékek mellé újdonság is került, ugyanis a néhány éve még városunkban élő zenetanár, zeneszerző, Babos Judit  kifejezetten a zenekar gitáros, énekesének írt szerzeménye is a stúdiózás időszakában nyerte el végleges, a zenekarra áthangszerelt formáját, így szinte adta magát, hogy különlegességként ez is szerepeljen a korongon.

Judit5
Babos Judit írta az Amikor késekkel? című dal zenéjét, és zongorán is közreműködik az EP-n

De a közreműködős történeteknek ezzel még nics vége! A zenekar tagsága egyöntetűen úgy látta jónak, hogy a szóban forgó, Babos Judit-szerzemény, amely az Amikor késekkel? címet kapta, ne csak a rockzenekaros hangzással, hanem eredeti, akusztikus, egyszálzongorás változatában is része legyen az EP-nek. Azaz, majdnem eredeti változatában, egy gyönyörű csellódallam ugyanis még született a csendesülős tételhez a sárvári Lábas Laura közreműködésével.

12492008_10208195188934836_4442403110184682131_o
Lábas Laura az Amikor késekkel? című dal akusztikus reprízében csellózik

Az így östszámos anyag kereskedelmi forgalomba nem kerül majd, online viszont hallgatható és letölthető a Gátnál honlapján, vagy a YouTube-on. A sajtóvisszhangok még csak a közeljövőben várhatók, ám egy írás máris megjelent a Szihámról a zentai Magyar Szó újság online kiadásában, ez pedig itt olvasható ? Kis számban fizikai hanghordozók is készülnek (a sárvári alkotó, Simon Bálint borítójával), aki szeretne hozzájutni az igényes digipack kiadványhoz, vegye fel a kapcsolatot a zenekarral az agatnal@gmail.com emailen.

A Gátnál a nyári, őszi időszakban több koncerten is elcsíphető élőben, koncertidőpontjaikat itt találja ?