Sajtótájékoztatót tartottak a X. Nádasdy Történelmi Fesztivállal kapcsolatban

Június 19-én, a Spirit Hotelben tájékoztatták partnereiket és a sajtó képviselőit a Nádasdy Történelmi Fesztivál szervezői. Az alábbiakban az esemény várható műsorát összefoglaló közleményt adjuk közre.

A Nádasdy Történelmi Fesztivál, 2018. július 13-15. között, immár tizedik alkalommal tárja szélesre a Sárvár szívében található, Európában is egyedülálló Nádasdy-vár kapuját, és több mint 400 éves interaktív időutazásra invitálja a vendégeket. A rendezvények sora múltidézéssel kezdődik, már a Fesztivált megelőző hetekben. Az évek során nemzetközivé fejlődött Nádasdy Borverseny, idén 151 tételének, legjobb 30 borából a június 22-i borünnep keretében kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Július 9-én és 10-én a Báthory lakomán igazi középkori kézzel-lábbal evős gasztronómiai kalandba csöppenhet, aki nem ódzkodik a vár bástyájának mélyére merészkedni. A jubileumi, tizedik rendezvény, hűen eddigi hagyományaihoz, igazán tartalmas programokat és számos meglepetést tartogat. A múltidézés mellett a Nádasdy Történelmi Fesztivál mindig is külön hangsúlyt fektetett a minőségi zenei kínálatra. Az idei évben két színpadon húzzák majd a talpalávalót olyan előadók, mint a Honeybeast, a Margaret Island, a Hősök, Újvári Timi és a Hot Stuff, a Folk on 45, a Zságbamacska és még sokan sokan mások….

Fotó: Benkő Sándor

A fesztivál nyitónapján már színes programokat kínál a rendezvény

Nádasdy Ferenc, a híres Fekete Bég szobrának ünnepi megkoszorúzásával és emléktáblájának felavatásával veszi kezdetét a programok sora, melyek mellett folyamatosan működő kézművesvásár, borbazár, gyerekfoglalkoztatók és hagyományőrzői táborok jelentik a garanciát a minden korosztály számára tartalmas szórakozásra. Este fáklyás felvonuláson mutatkozik be a több száz hagyományőrző, és ezzel visszavonhatatlanul beköszönt a XVII. század a vasi fürdővárosba.

Másnap, július 14-én, szombaton, a hivatalos megnyitó keretében 50 éves „útjára indul” egy időkapszula, amelyben a város minden lakója elhelyezheti üzenetét a jövő generációi számára. Az esemény szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy idén ünnepli Sárvár újbóli várossá avatásának 50. évfordulóját. Az időkapszula különlegessége, hogy az interneten kapcsolódik hozzá egy oldal, így 2068-as felbontásáig itt is nyomon lehet követni majd a hozzá kapcsolódó emlékeket és üzeneteket.

Lakomarekord

Ezen a napon az esemény vendégei valódi történelmi rekord részesévé válhatnak, mivel az ország legnagyobb középkori lakomáját rendezik meg a szervezők, többszáz hagyományőrző bevonásával. Ostromjátékok, solymászbemutató, hosszasan lehet sorolni a programokat, és a vitézi trakták szereplőivel is lépten nyomon összefuthat az ember a többezres forgatagban. Minden látogató valóban úgy érezheti, hogy Nádasdy Ferenc udvartartásába csöppent. Ahogy a mozgalmas szombati nap a végéhez közeledik, és már fárad a vár népe, a várárokban hatalmas máglyának tüze nyaldossa majd az éjféli égboltot, hiszen Boszorkányégetéssel zárul majd az éjszaka.

A rendezvény zárónapi programkínálata is igazán egyedi és tartalmas. Vasárnap olyan programelemeket találunk, mint az Élősakk, vagy a Kincskereső játék, huszárbemutató és újabb várostrom is várja az érdeklődőket és természetesen zene és mulatság minden mennyiségben. Az Élősakk még a sakkjáték iránt közömbös embereket is megragadja, mivel egy hatalmas, a vár parkjának gyepébe kézzel nyírt sakktáblán, hagyományőrzők által életre keltett sakkbábúk néznek farkasszemet egymással. Őket valódi sakknagymesterek hozzák mozgásba, és természetesen ütésváltásokra is sor kerül, hogy végül a sötét, vagy a világos győzedelmeskedhessen. A szervezők ezen a napon gondoskodnak arról is, hogy a Foci VB döntő mérkőzését kivetítőn nézhessék a fesztivállátogatók.

A Kincskereső játék pedig igazi agytorna, hasonló kalandokra készülhetnek az érdeklődők, mint a Da Vinci-kód című könyv, vagy film lebilincselő eseménysorozata. A háromnapos fesztivál tartalmas és aktív kikapcsolódást jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt, érdemes tehát ellátogatni a híres fürdővárosba, és megmártózni az élő történelem forgatagában.