Sárváron még sosem látott sikereket ért el Barkovics Alexék rövidfilmje

Az egész úgy kezdődött, hogy a sárvári egyetemista, Barkovics Alex és párja, Szlovák Csilla készítettek egy nagyon ütős rövidfilmet, a Valóságpont: Okuluszt. A film debütálásakor beszélgettünk Alexszel – többek között a szakmai megméretés lehetőségeiről, de akkor még mi sem gondoltuk, hogy az Okulusz ilyen hamar ilyen fényes karriert fut be. Először a Hollywood Just4Shorts filmes verseny legjobb sci-fi rövidfilmnek járó díját zsebelték be, aztán alig több mint egy hete jött az újabb jó hír: a rövidfilmet beválogatták a Top Shorts online filmfesztivál programjába is, ami az online filmes fesztiválok talán legrangosabb szemléje. És tessék, itt az eredmény: a fiatalok alkotása ezt is megnyerte. Ennek kapcsán újra fekerestük Alexet:

Az elismerő oklevél

Mit kell tudnunk a díjról?

A Top Shorts egy online filmfesztivál, ennél fogva átadó nem lesz, ellenben a szobrot meg lehet rendelni. Pontosan nem tudjuk, hogy hányan neveztek, viszont azt igen, hogy kemény verseny volt. Az eredményhirdetés napján Roy Zafrani, a fesztivál vezetője írt egy körlevelet, hogy a színvonalas mezőny miatt késni fognak az eredménnyel. Ha a kategóriák nyerteseit nézzük, akkor legalább 20 filmről van szó, de ennél sokkal többen indulhattak. A weboldalukon azt írják, hogy több mint 4000 filmfesztivál közül ők a 8. legjobban értékeltek, valamint az online fesztiválok között az első számúak. A győzelemmel együtt jár, hogy a díjat IMDb-re is kirakhatjuk, mivel ez egy IMDb által is elismert fesztivál. Egyelőre IMDb oldala még nincs a filmnek, de ezt a jövőben pótoljuk.

Kik zsűrizték az alkotásokat?

A zsűriből néhány közismertebb tagot emelnék ki, a teljes lista itt található »

Anup Kulkarni
díjnyertes operatőr
(Pi élete, Thor: Sötét világ)

Jeff Melman
6-szoros Emmy jelölt rendező
(Szeretünk Raymond, Két pasi meg egy kicsi, Született feleségek)

Casey Ruggieri
színésznő, írónő
(Holtodiglan)

Les Brandt
díjnyertes színész
(CSI: Miami, Hét mesterlövész [2016])

Lisa Rourmain
díjnyertes színésznő
(Avatar)

Jon Campling
díjnyertes színész
(Harry Potter)

Ez az I. díj jelent belépőkártyát is a továbbiakhoz?

A díj mindenképp megnyit új kapukat az Okulusz előtt, de egyelőre az Okuluszt referenciaként szeretnénk felhasználni. Az, hogy január végén online elérhetővé tettük a filmet azt is jelentette, hogy néhány fesztiválról automatikusan kizárattuk a filmet. Ez tudatos döntés volt, mivel jobbnak és biztosabbnak láttuk, ha első filmként online kap publicitást. Ez az egyik ok, a másik, hogy az elkészülte óta dolgozunk saját online felületünkön, aminek egyik alapját az Okulusz képzi. Ez egy angolul és magyarul elérhető weboldal lesz, külön bloggal, közösségi média felületekkel. Kapásból több mint 10 projektnek fog otthont adni. A neve Reality Wanderer lesz és még májusban tervezzük elindítani. A név Csilla egyik projektjének a nevéből és az Okulusz címéből tevődik össze. Van egy mögöttes jelentése is a névnek, ami a hosszútávú terveinkre utal. Szerintem ez a jelentés az elkövetkezendő években szépen lassan megmutatkozik.

A Reality Wanderer logoja

Ez lesz az első alkalom, hogy többet mutatunk az Okuluszból. Lesznek koncepciós rajzok a jelmezekről, érdekességek, amik a film világát képzik, de egyébként nem szerepeltek a filmben. Egy kis betekintés is lesz a következő rövidfilmekbe és az Okulusz regénybe. A weboldal premierjével együtt pedig két regényem beleolvasó fejezetei is meg fognak jelenni. Csillának a jelmeztervei, díszlettervei, festményei és további koncepciói fognak részletes projektlapokat kapni.

Az instruktor jelmezterve

Esetleg tervezitek már a következő filmes munkátokat?

A következő rövidfilmünket nyáron tervezzük leforgatni, de ez nem fog kapcsolódni az Okulusz világához, még csak a sci-fi műfajhoz sem. Egyelőre jobbnak látjuk a sokoldalúságunkat megmutatni.

Részlet a készülő weboldalról

A Sárvárikum teljes csapata nevében gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk a fiatalokra, és alig várjuk az újabb híreket!

Valóságpont: Okulusz – Rövidfilm from Alex Barkovics on Vimeo.

Előzmények:


További babérok a láthatáron a Valóságpont: Okulusz háza tájáról »

Sárvári filmes siker: Nyert az Okulusz! »
Valóságpont: Okulusz – Sárvári egyetemista diák rövidfilmje debütált »