Simon és Júdás a világ körül

Nem is tévedhetne nagyobbat az a kedves Olvasó, aki azt gondolja, a Simon-Júdás-napi vásár csak a miénk, mondhatni, afféle sárvárikum. Elég csak hirtelen körültekinteni pár száz kilométeren, és két rokont is találunk Párkányban és Lindenbergben. Kis kitekintő következik.

Fotó: Ürmös Péter

Simon-Júdás-vásár Lindenbergben.

A települést 857-ben említik elöször írásosan. 1784-ben II. Habsburg József adományozott a településnek vásárrendezési jogot, ekkor volt először a Simon-Júdás-napi vásár is. Lindenberg 1805 óta Bajor terület, elötte 200 évig Vorarlberghez tartozott, bregenzi fennhatóság alá. A 234 év alatt a vásár megmaradt, a körülmények változtak csak kicsit – ma már a legkisebbek is BMW-vel körözhetnek a ringlispílen.

Fotó: Ürmös Péter
Fotó: Ürmös Péter

Párkányban 1546 óta rendeznek Simon-Júda-vásárt.

Idén négyszázhetvenkettedszer rendezték meg a vásárt. Párkány Esztergommal szemközt, a Duna északi partján található, szlovák területen. Ha máskor nem is, a vásár alkalmával minden nemzetközi ellentét elsimul: közös ünnepet ülnek a bazilika tövében.

A Szia… fényképalbuma a 2015 évi párkányi vásárról »
A felvidék.ma archív cikke a vásárról »
A Kesztölc.hu írása a vásárról »

 

Sárvár

Sárváron a Simon-Júdás-vásár első írásos említése 1405-ből származik, amikor is rendelet szabályozza a vásár megrendezését. A ’60-as, ’80-as évek között többször is költözött a vásár, a Téglagyári-tó környékéről 1989-ben talát mai helyére. Idén ugyan az eső kicsit kedvünket szegte, mégis a szokásos forgatag látogatta végig az árusokat.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. október 27., szombat

Közzétette: Sárvárikum – 2018. október 27., szombat

És hogy mi köze Simonnak és Júdásnak a vásárokhoz? Nos, semmi. Simon a „zélóta”, vagyis a túlbuzgó apostol, Júdás-Taddeussal, vagyis Tádéval Perzsiában térítettek Jézus halála után. Mindkettejüket fűrésszel szokás ábrázolni, mivel együtt lettek vértanúk, egyes hagyományok szerint Perzsiában kettéfűrészelték őket… Így talán jövőre majd másként nézünk a vásárban árult Stihl utánzatokra!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. október 27., szombat

Ha ismer még máshol is Simon-Júdás-napi vásárt a világon, ne legyen rest megosztani velünk, mi pedig kiegészítjük a cikket. Írjon az info@sarvarikum.hu e-mailre!