Tánc, kiállítás, előadás és hagyományos ételek a Kalotaszegi bálon

Kalotaszegi bált szervezett a Nádasdy-várban a Népművészeti Alapítvány. A tematikus programok már délután megkezdődtek Hámori Sándor magángyűjtő kalotaszegi viseletekből válogatott minikiállításával, majd „Hatalmas, komoly, kálvinista magyarok…” című előadásával.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. március 18.

A Mérai bál 18 órától vette kezdetét a Fajkusz banda közreműködésével, akik nem csak muzsikáltak és dalokat tanítottak, de adalékokat is megtudhattunk tőlük az olyan máig élő mérai hagyományokkal kapcsolatban, mint például a juhmérés:

A hagyományos erdélyi parasztételek kóstolója után természetesen (a tematikus táncházi estek forgatókönyvének megfelelően) tánctanítás is volt, Gerlecz Edit és Gerlecz László oktatták a lépéseket:

Kalotaszeg tájegység Romániában, részben Erdélyben, a valamikori Magyar Királyság területén, Kolozsvártól nyugatra. Erdély kisebbik magyarok lakta tömbje, több száz éves népi hagyományok bölcsője. Elnevezését a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. A tájegység erőteljes magyar közösségeket is magába foglal, amelyek nagyon jól őrzik hagyományaikat és kultúrájukat. A hagyományőrzésben máig kiemelkedő az egyházak szerepe, a vallás meghatározó erő volt a vidék szellemi életében is. Forrás »

Dr. Kereszty Gábor fotói:

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons