Tollforgató diákok találkozója Sárváron

Közel négyszáz fiatal író és költő jelentkezett a 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra. A legjobbaknak Sárváron tartottak irodalmi tábort. A múlt és a jövő irodalma találkozik most – szólt köszöntőjében Kondora István polgármester a 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat sárvári táborának megnyitó ünnepségén a várparkban.

diak0001
Balázs Fanni saját versét olvasta fel – Fotó: Pajor András

Ebben az Európa számára nehéz időszakban is tovább kell vinni a kontinens évszázadok alatt felhalmozott értékeit, amiben a fiataloknak fontos feladatuk van – mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő az alkotótábor résztvevőinek. Megduplázódott az elmúlt évhez képest a pályázatok száma, így a négyszáz pá- lyaműből ugyan nehéz volt kiválasztani a legjobb 53-at, ám ez jelzi, hogy a középiskolásoknak még megvan a magyar irodalom iránti elkötelezettsége – jelentette ki megnyitójában Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadé- mia Irodalmi Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke.

diak0003
Fotó: Pajor András

A 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat táborban az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata által meghirdetett pályázat legjobb ifjú alkotói vettek részt. A közös irodalmi táborozáson, a műhelymunka során a neves írókból, költőkből álló zsűri tagjai értékelték a pályaműveket. Papp Márió zsűritag szerint a tavalyihoz képest megduplázódott pályázatok száma csak megkönnyítette a zsűri dolgát. A néhány napos közös munka azonban még a legtehetségesebbeket sem tudja felkészíteni a művészeti pálya viszontagságaira. A tábor zárásaként a Tinódi Gimnázium dísztermében tartott díjátadón elhangzott, hogy a mai magyar irodalmi élet legalább 70 százaléka megfordult már Sárváron. És jó esély van rá, hogy a most díjazottak is öregbítik majd a magyar vers és próza hagyományait.

diak0004
Fotó: Pajor András

A 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton vers kategóriában arany oklevelet kapott Papp Katalin (Szabadka) és Móray Gergely (Budapest). A próza kategória arany oklevelét Kovács Dominik és Viktor vehette át (Simontornya).

diak0006
Fotó: Pajor András

A tanulmány kategória arany oklevelét Fülöp Barnabásnak (Balatonalmádi) ítélte a zsűri. Sárvár város különdíját a sárvári Pipics János kapta.

Forrás: Sárvári Hírlap