Valóságpont: Okulusz – Sárvári egyetemista diák rövidfilmje debütált

Remek rövidfilmmel rukkolt elő Barkovics Alex, sárvári származású egyetemista. Alex 2015 óta az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakán, újságírás szakirányon tanul Budapesten, minor szakként pedig a filmet választotta. A témáját, dramaturgiáját és megvalósítását tekintve is kiemelkedően igényes rövidfilmalkotás az ő rendezése alatt készült el, és ma volt a premierje. A Valóságpont: Okulusz címet viselő, leginkább a sci-fi műfajához közel álló munkával kapcsolatban kicsit kifaggattuk Alexet, aki szívesen válaszolt a Sárvárikum kérdéseire.

A Valóságpont: Okulusz világa nagyon szépen végiggondolt, részletesen megtervezett. Mesélj nekünk kicsit az alapötletről, honnan ered ez a világ?

B.A.: A film ötlete októberben született meg szakdolgozat írás közben. Pontosabban egy regény ötlete, aztán a barátnőm felhívta a figyelmem, hogy ez az első olyan regényötletem, amit rövidfilmként meg lehetne valósítani. Ez annyit takar, hogy nem ugyanazt a történetet meséli el a rövidfilm, mint a regény, viszont van benne utalás ennek a potenciális regénynek a történetére (ez viszont egyelőre parkolópályán van, mivel más projekteket előbb szeretnék megvalósítani). Régi vágyam volt filmrendezéssel foglalkozni, amit a Tinódi Gimnáziumban szerencsém volt a diáknapok alkalmával gyakorolni (nagyjából a folyamat minden részét) és ezzel az ötlettel adódott az alkalom, hogy most ezt megtehessem. Ezen kívül tapasztalatot még az ELTEVíziónál és esküvői videózással szereztem, valamint saját szórakoztatásomra is készítettem videókat. A rendezés írás részével 2009 óta foglalkozok, azóta dolgozok regényemen. Mivel 13 évesen nem volt túl jó fogalmazó képességem, ezért inkább az újraírások és a gyakorlás mellett döntöttem. Ha viszont minden jól megy, idén elkészül, és még idén vagy legkésőbb jövőre ki szeretném adni. Egyelőre 94.000 szó van megírva belőle, összességében viszont 210.000 szó körüli lesz, ha a számításaim helyesek.

Mennyi ideg forgattatok, és milyen előkészületekkel?

B.A.: A forgatás január 14–15-én zajlott, a film pedig január 21-re készült el. A filmet a barátnőmmel, Szlovák Csillával készítettem, aki segített a forgatókönyvet véglegesíteni, valamint a jelmezeket megtervezte, édesanyja segítségével pedig életre is keltette őket. Emellett rengeteget segített a helyszín megtervezésével. A költségeket mi álltuk, az egyetem mellett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek készítünk digitális tankönyveket.

Csilla és Alex

A forgatáson kívül milyen főbb állomások szükségesek egy ilyen láthatóan magas igényű film elkészítéséhez?

B.A.: – Először készítettem egy részletes dokumentumot a film helyszínéről, karaktereiről, cselekményéről, hátteréről, ami a színészeknek és Csillának szólt, hogy nagyjából tudják, hogyan képzelem el ezt a filmet, világot.
– Szép Dománt (az egyik főszereplőt) márciusban ismertem meg, amikor segítettem Csillának felvenni vele egy interjút. Akkor elérhetőségeket cseréltünk, decemberben pedig írtam neki. Ő az Instruktor szerepére beajánlotta Szabó Nikolettet. Jelenleg mindketten a Nemzeti Színházban dolgoznak (például ebben a darabban).
– A színészek először a már említett dokumentumot kapták meg, amiben szerepelt egy részletes háttértörténet a filmhez. Ebből alig került valami a filmbe, mivel túl sok információ lett volna ilyen rövid formátumban. A forgatókönyvet egy héttel később kapták meg.
– Ezután Csilla megtervezte és elkészítette a jelmezeket és a film emblémáját, amiket aztán a lakásunkon (Csillával együtt élünk) a színészekre szabott édesanyjával. Itt még tartottunk egy nagyobb megbeszélőt és tisztáztam minden kérdést, ami a színészekben felmerült.
– A helyszínnek eredetileg egy sötét termet szerettünk volna, de az különböző problémák miatt nem sikerült. Ezért a filmben látható lakásban felépítettünk egy sötét falú részt, aminek a hibáit és a sötétségét utólag készítettem el számítógépen (hamarosan tervezek egy rövid előtte-utána videót a vizuális effektusokról).
– A számítógépes utómunka már a forgatás előtt elkezdődött: a filmben látható felhasználói felület 1–2 héttel a forgatás előtt készen állt sablonként.
– A forgatás két nap alatt lezajlott, és még azon a héten elkészült a film.

Erős és professzionális debütálásnak tűnik ez! Gondolkodsz folytatásban?

B.A.: Folytatáson mindenképp gondolkozok. Eleve úgy terveztem, ha ez a film jó fogadtatást kap, akkor olyan lesz, mint egy novellás kötet, aminek a rövidfilmek a novellái. Ebben a világban még mindenképp akarok kisfilmet vagy/és regényt, hisz a filmben gyakorlatilag semmit nem láttunk magából a világból. A film egyébként tele van utalásokkal történetekre, amiket tervezek elmesélni, és ideális esetben néhány idén vagy jövőre esedékes. Egyelőre nem hiszem, hogy valakinek feltűnnének ezek, de idővel remélhetőleg értelmet nyernek mások számára is.

Kik azok a rendezők, akik inspirálnak?

B.A.: Példaképként három rendezőt és egy író/producert neveznék meg: Martin Scorsese, Christopher Nolan, Denis Villeneuve és Charlie Brooker. Természetesen sok alkotót követek és szeretek rajtuk kívül is.

Szerintem érdemes lenne szakmai színtéren is megméretni a filmet. Tervezitek versenyeztetni valahol?

Szakmai versenyben gondolkozunk, és valamelyikre (lehetőleg többre) be fogjuk küldeni. Egyelőre viszont még a kereső fázisban vagyunk.

Őszintén gratulálunk, köszönjük, hogy tájékoztattál minket, és kíváncsian várjuk a további híreket Tőletek! Hajrá!

Valóságpont: Okulusz – Rövidfilm from Alex Barkovics on Vimeo.

Kisfilm a YouTube-on a Valóságpont: Okulusz vizuális effektezéséről »