Zsírharang IV. – Végre méredzkedés? – heti összegző

Talán azt gondolná, kedves olvasó, hogy egy hónap után már mindent megírtunk, amit meg lehetett írni a már kialakult edzésstruktúráról. Talán azt hihetné, innentől csak ismétlik magukat a bejelentkezések, és nem is igazán történik most már semmi új, semmi különleges a Zsírzárlat házatáján. Nos, ne gondolja! A „játék” most kezd igazán érdekes lenni. Íme, hírt adunk a – sokak által hőn várt ? első méredzkedés eredményeiről. Ezen felül pedig most telt el annyi idő, hogy életmódváltóinknak természetszerűen találkozniuk kelljen az első kisebb akadályokkal is – ezek mentális megélése, legyőzése a történet nagyon fontos pontjai közé tartozik.

Benne voltunk az RTL Híradóban

A hétfői edzésen került sor az RTL Klub Híradójának forgatására. (Aki lemaradt az adásról, megnézgeti ide kattintva ?) A Facebook oldalunkon jeleztük is az előző hét vége felé, hogy meglepetés ígérkezik, és talán valóban sikerült is mindenkit meglepni az esti kisriporttal. A stáb kifejezetten kérte, hogy minden ugyanúgy történjen, ahogy egy szokásos hétfőn, ennek ellenére persze kicsit spannoltabban „dolgoztak” a srácok az Oxygenben is és a Fürdőben is, ahová a múlt héten félbermaradt TRX-órát mentek bepótolni. Amit látott a kamera: sok-sok kardioedzés, izomépítő gyakorlatok, speedfitness és TRX. Az órák által hétfőn mért adatok a kameradrukk hatására kicsit pontatlanok is lettek – a fiúk többször is elfelejtették elindítani a mérést, de talán ez elnézhető ebben a helyzetben. Az RTL Híradó egyébként a tervek szerint visszatér még a Zsírzárlathoz a projekt végén egy kis monitorozásra.

A Fürdőben szerdán intenzív kardio?szuperszet?TRX forgó volt menün, ahol kicsit csalódottá tette a fiúkat, hogy nagyjából olyan szintű kipurcanást hozott ki belőlük a tréning, mint az első alkalommal. De ha ésszel belegondolunk, nagyon komoly biológiai változások történnek épp a testükben, az energiák átalakulása elképesztően komplex szövevényt alkot, gyakorlatilag hétről-hétre egy új adottságokkal bíró testet kell hozzáedzeni a megszokott mozgásokhoz. A fejlődés itt még nem az ismétlések számában mérhető, talán inkább a mozdulatok helyes és gördülékeny végrehajtásában.

Speedfitness – már bátrabban

Csütörtökön az Oxygenben további ismerkedés zajlott a speedfitness-szel. A múlthetihez képest az erőlepést az jelentette, hogy a gép bekalibrálásánál a zsírzárlatosok már kicsit erősebb impulzusokat állíttattak be az egyes izomcsoportokra. Természetes hogy első alkalommal kicsit távolságtartók a speedfitness kipróbálói – mondták az edzők, de a csütörtöki értékekkel már ők is elégedettek voltak. Az erősebb impulzusok erősebb ellenállást is jelentettek az izmokban, minden egyszerűnek tűnő gyakorlat komoly feladat. Nem maradt el az izomláz sem, főleg a mindennapok során a legkevesebbet használt izmok környékén.

Az első nehézségek – jött a náthaoffenzíva?

A bevezetőben említést tettünk az akadályokról. Nos, az első nehézség meg is érkezett még csütörtökön este, az edzés után. Twickkk-et hirtelen jött és nagyon kitartó támadás alá vették a náthabaktériumok. A tanulságot persze mindenképpen érdemes levonni: ahol izzadság van, ott kell hogy legyen törölköző és elérhető közelségben váltóruha is, máskülönben nem szabad csodálkozni a következményeken. Csak néhány perc a hideg őszi levegőn az izzadságtól csatakos zsírzárlatos pólóban, és máris bevetésre kész a meghűlés-offenzíva. A nátha szerencsére úgy tűnik, nem okozott szövődményt, de a rengeteg orrfújást a legváratlanabb pillanatokban meginduló orrvérzés kísérte, így a szombati kocogás vállalhatatlanná vált számára. Tea, méz, tea, gyümölcsök? – gyógyszerek helyett ezek a természetes csodaszerek segítettek aztán abban, hogy a nátha amilyen gyorsan jött, el is takarodjon. A vasárnapi gyógyfürdős edzésre már egészségesen érkezett a páros mindkét tagja. Ez a vasárnapi edzés pedig ezúttal a szokottnál is fontosabb volt, hiszen eljött az első mérlegelés ideje?

Mit mutatsz, mutató?

A két életmódváltó egy hónapja nem állt mérlegen. Érthető, hogy nem kis izgalommal közelítettek hát a szerkezet felé. Végül Nyuszi tette meg az első lépést. Természetesen a Sárvárfürdő fitnesztermében található mérleg eredményei nem lehetnek annyira egzaktak, mint a projekt elején, a terhelésélettani laborban felvett adatok, mindenesetre jó tájékozódási pontokat tudnak letűzni az életmódváltás útjának szakaszhatárain. Az eredmény végül megjelent a kis kijelzőn: 104,3 kg. Minden várakozást felülmúló! A kiinduló testtömeg 115,6 kg volt, ami azt jelenti, hogy Nyuszi – barátok között számolva is – több mint 10 kg-tól, egészen pontosan 11,3 kg-tól szabadult meg a négy hét alatt. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Zsírzárlat nem verseny, és a cél a lehető legbiztonságosabb és felelősebb fogyás – ennek ellenére nem tudunk nem örülni ennek az eredménynek, ami már most több mínusz kiló, mint amennyit a három hónap alatt összesen vártunk az előzetes becslések alapján. Twickkk számadatai némiképp alulmaradnak Nyusziéhoz képest, de szintén nagyon jóknak mondhatók: nála a kezdőtesttömeg 89,7 kg, a vasárnap mért 82,7 kg volt, ez kereken 7 kg mínusz.

Testösszetétel tájékoztatás és érkezett

A testtömeg mellett kézi készülékkel testösszetételt is tudtunk mérni (hangsúlyozottan tájékoztató jellegű mérési adatok, nem egzaktak), ezek az eredmények talán még örömtelibbek: a projekt elején Nyuszi testének 40%-a, mintegy 46,2 kg volt zsír, a vasárnapi mérésen már csak 26,3%-ot és 27,5 kg-ot jelzett a készülék. Twickkk esetében ugyanezek az értékek így változtak: kiinduló adatok: 31,7%, 28,4 kg, vasárnapi mérés: 23%, 19 kg.

A Zsírzárlat első harmadát tehát diadallal nyugtázták a srácok, de persze nem szabad elfelejteni, hogy a fogyás folyamatának sajátossága, hogy viszonylag nagyobb lendülettel lódul meg, majd visszalassul. Az inspiráció és az öröm bezsebelése jogos és megérdemelt, de a munka ezután sem szabad, hogy veszítsen komolyságából. Reméljük, az első méredzkedés eredményeinek együtt örülnek a projekt követői is – tudjuk, régóta kíváncsi volt mindenki a számokra. Készítettünk egy táblázatot is, hogy könnyebben átláthatók legyenek a „mázsálások” – legközelebb egy hónap múlva érkeznek újabb számok a rubrikákba.

Hajrá, további Zsírzárlat-együttműködők!

A Zsírzárlat várja további partnerek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának az egyre sikeresebb programhoz. Bioüzletek, éttermek, sportszerboltok együttműködése is gyümölcsöző lehet a projekt során, természetesen nem anyagi jellegű támogatás a tárgyalóalap!

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a NYME-SEK Terhelésélettani laborja.