21. alkalommal indult Szent Márton lampionos felvonulás

A Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének napját megünnepelve 2018. november 12-én este 21. alkalommal indult Szent Márton lampionos felvonulás a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola főbejáratától a Szent László plébánia templomba. Az iskola közösségéhez közel száz óvodáskorú gyermek csatlakozott, akiknek ajándék lampiont készítettek a pedagógusok.

A felvonulást a korhű ruhába öltözött “Szent Márton” vezette, akit fúvószenekari kísérettel az iskola énekkarának hangja és a többi diák lámpásának fénye követett. Így vonult Sárvár utcáin a közel nyolcszáz ember, a nagymamától a kis unokáig. Új, hosszabb útvonalon haladt a menet, kihasználva Sárvár gyönyörű Posta terének fényeit, közel fél órás sétát tettek a belvárosban. A rendezvény az óvodások számára azzal fejeződött be, hogy “Szent Márton” “aranytallért” osztott a kisgyerekeknek.

A katolikus iskola közösségének rövid előadással folytatódott a program: Nagy Miklós történész mondott beszédet Szent Márton életéről és munkásságáról.

Ezt követően ünnepi misével folytatódott a program, melyet Wimmer Roland plébános, az iskola lelki vezetője celebrálta, aki nagy szeretettel köszöntötte a katolikus iskola teljes közösségét. Szentbeszédében hangsúlyozta, hogy a tudás átadása mellett a sárvári katolikus iskola legfontosabb célja szeretni megtanítani a gyerekeket. Azt kívánta a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, hogy érezzék meg azt a boldogító érzést, amikor úgy fejezzük ki szeretetünket mások iránt, hogy a megajándékozott ne érezze, hogy cserébe valamit vissza kell adnia. Ennek egyetlen kulcsa van: az önzetlen szeretet. Hangsúlyozta azt is, hogy csak az tud helyesen szeretni, aki szereti Istent. Erre adott példát Szent Márton, és ezért tartja az intézmény fontosnak az európai hírű szent emlékét ápolni.

A sárvári katolikus iskolában a lampionos felvonulást hagyományosan összekötik az első osztályosok befogadásával. Ördög Tibor igazgató, a tanító nénik és “Szent Márton” kézfogásukkal köszöntötték a kis elsősöket. A kisdiákoknak a nevüket hallva ki kellett állniuk az iskola és a hívek szép számú közössége elé, hogy a tanító nénik odaajándékozzák nekik az intézményi egyenruhát kiegészítő Szent László-nyakkendőt. Az igazgató úr átnyújtott nekik egy névre szóló oklevelet is, amely irat tanúsága szerint az iskola befogadta őket diákközösségébe, a tanárok és diáktársaik így kívántak nekik “Isten áldotta tálentumos, tartalmas, derűs diákéveket”. A jelmezes “Szent Márton” pedig jelképesen tálentumot adott, amellyel tehetséget kaptak az életre, a tanulásra, amivel jól kell bánniuk.

Záró gondolatként az iskola lelki vezetője örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szép megemlékezés és az ünnepi szentmise által megerősödött a katolikus iskola közössége és vele az egész egyház. Végezetül megköszönte a szülőknek, hogy a katolikus iskolára bízták gyermekük nevelését.

Forrás: Szent László iskola