A Sárvárikum „Italakciója” #01 – Várpark 94/32/7

Sárváron többek között azért is jó élni, mert naponta alkalmunk és lehetőségünk nyílik arra, hogy a számontartott történelem helyszínein rakjuk egyik cipőnket a másik után. Én például azon különlegesen szerencsések közé tartozom, aki gyalog járhat a munkahelyére, ráadásul a csodás Várparkon keresztül vezet az utam. Valahogy innen indul a történet. Ezen a héten hétfőn jónéhány szétdobált alumíniumdoboz került a látoterembe. Persze Murphy alapján ilyesmi mindig olyankor történik, amikor késésben vagyok, és amúgyis bíztam a park tisztántartóinak gyors reakciójában.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. március 28.

Amikor kedden is ott voltak még a dobozok, és épp nyúltam volna értük kidobni, elhatároztam, hogy várok mégegy napot, és ha szerdán még mindig ott éktelenkednek majd, nem csak azokat szedem össze, de az egész parkot körbejárom szemeteszsákkal és fényképezőgéppel. Bevallom, a legrosszabb az a két nap volt, amikor otthagytam a meglátott szemetet, és nem ez a kevesebb mint egy óra, amit azzal töltöttem, hogy sétáltam és gyűjtöttem. Gyűjtöttem. Szemetet, tanulságot, közben pedig „rossz szokásomhoz” híven közösségépítésben törtem a fejem.

Csináljunk játékot az egészből!

Bosszankodással és a civilizált emberiség kárhoztatásával nem igazán jutunk előbbre, így megpróbáltam játékosra venni a figurát. Az első néhány felszedett italosdoboz után megtippeltem magamnak, hánnyal fogok összesen szembetalálkozni, és milyen fajta italból lesz majd a legtöbb, így az italakciózás közben striguláztam. A módszereimmel kapcsolatban el kell mondanom, hogy semmiféle teljességre nem törekedtem, a szemetet nem kerestem, az elv az volt, hogy amit meglátok a sétaútról szemlélődve, azt felszedem, így valószínűleg jócskán maradt még a helyszínen.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. március 28.

A fényképeket azért tartottam fontosnak, mert hatásosak. Mindig többet ér látni is valamit, mint csak elképzelni. Ha azt írnám most ide, hogy sok volt a szemét a parkban, mindenki elképzel valamit. De egész más, amikor végig is nézi ezeket a képeket, amelyek mind ebben a kevesebb mint egy órában készültek, kivétel nélkül a Várparkban. (Hozzáteszem: nem volt nagyobb rendezvény a várban, sem a parkban. Teljesen átlagos hétköznapok követték egymást a héten.)

Összesítés: 94/32/7

Az összesített eredmény végül megelőzte az általam előzetesen tippelteket, és a listavezető italfajtát sem találtam el. Igaz ugyan, hogy az alumíniumdobozok kerültek az első helyre – szám szerint 94 darab elhajított ilyet szedtem fel, de rosszindulatú feltételezéseimet meghazudtolva nem a sör, hanem az energiaital dominált. Az üveghulladékok zömét a kis kiszerelésű röviditalok tették ki, de volt sörös- és borosüveg is, összesen 32 darabot gyűjtöttem ebből a kategóriából. A PET-palackok meglepetésemre kisebbségben voltak, mindössze 7 műanyagüveg került a szemeteszsákba. Utólag belegondolva ez valószínűleg az évszaknak köszönhető. Emlékeim szerint nyáron rengeteg ásványvizes flakont szedtem össze, akkor egyértelműen ez a tétel volt a meghatározó.

– Alumínium üdítős, vagy sörösdoboz:  94 db
– Üvegpalack: 32 db
– Műanyag PET-palack  7 db

Köztéri kukák?

Hogy kerek legyen a történet, nem csak a szemetet számoltam, hanem a kukákat is. 5 egész és 2 fél nyilvános hulladékgyűjtőt írtam fel (a felek a szétszedett tárolókra vonatkoznak, amelyek kosara kb. 5 méterrel volt a tartóoszlopuk mellett. Ezek mellett láttam még legalább 2 db üres tartóóoszlopot. Egyébként ezen kukák zöme szinte üres volt, ami vagy azt jelenti, hogy rendszeresen ürítik őket, de a szétdobált szeméthez nem nyúlnak, vagy azt, hogy a Várpark embere egyáltalán meg sem kísérli megkeresni őket, hogy belehelyezze a hulladékát.

Tanulságok

Emlegettem tanulságokat is. Arra jutottam, hogy egyáltalán nem volt olyan megeröltető az egész akció, mint amennyire jóérzéssel töltött el az itthoni kézmosás után. Közben a parkban rengetegen sétáltak, játszottak, sportoltak, többen kíváncsian szemlélték is, mit csinálok. Azon tanakodtam, ha mindenki csak azt a szemetet szedné fel, amelybe belerúg, vagy átlépi, már mennyivel előrébb lennénk.

Csatlakozzon, aki egyetért!

Viszont ez egyelőre nincs így, úgyhogy szeretném ezúton kidobolni, hogy a Sárvárikum nevében olvasóink, szimpatizánsaink, követőink és minden egyéb helyi környezettudatos létforma körében meghirdetem az Italakciót. Mindenkit arra bíztatok, tegyen úgy, mint én tettem: fogjon fényképezőt, szemeteszsákot, szemeljen ki egy belátható területet, és tisztítsa ki! A képeket, tapasztalatokat, statisztikákat küldjék be nekünk az info@sarvarikum.hu-ra, és mi közzé fogjuk tenni őket. És nem, nem a hencegés, vagy a dicsekvés miatt kellenek a képek! Hanem azért, hogy rámutassunk a gondra, és szelét fújjuk, hírét vigyük egy a mostaninál sokkal felelősebb társadalmi szemléletnek! Aki velünk van, csatlakozzon hozzánk ide, ebbe a facebook-csoportba, ahol akár közös akciókat is szervezhetünk! Hajrá! Mi a szerkesztőségben legalább havi egy Italakciót be fogunk iktatni, de örömünkre szolgálna, ha kinőné magát a kezdeményezésünk!

Nem a legszebb fotók a Várparkból:

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

This message is only visible to admins:
Problem displaying Facebook posts.

Error: Unsupported get request. Object with ID '1991557181061291' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Click here to Troubleshoot.