Egy kapaszkodók nélküli monokróm világ – Makrai Tamás kiállítása

Rendhagyó helyszínen, a Nádasdy-vár Pinceklubjában nyílt meg a sárvári fiatal fotós, Makrai Tamás egyhétvégés, fényinstallációval egybekötött kiállítása.

makrai-tamas-2014-43
Fotók: Pelle Pál – A teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

A Pinceklub elsősorban hangokkal való kísérletezések terepe volt ezidáig, de november 22-én este kitűnően működtek a vizuális eszközök is a falak félhomályos ölelésében. A kiállítás tematikáját így foglalta össze a fotós:

181 évvel ezelőtt halt meg Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész, a fotográfia egyik feltalálója. A camera obscura képének rögzítésére tett kísérleteinek eredményeként született meg a világ első fotója 1826-ban.

A camera obscurával (lyukkamerával = pinhole), mint képzőművészeti lehetőséggel az alkalmazott fotográfusi tanulmányaim alatt ismerkedtem meg a szakoktatóm, illetve szaktársam és kollégám révén. Lenyűgözött a szürreális képi világa és az egyszerűsége. E képek által megszűnik létezni a valós világ, eltűnnek a jól ismert értékrend ismérvei, mint élesség vagy éppen színgazdagság. Megváltoznak az elvárások, és az amúgy nemkívánatos porszemek is hozzátesznek a képi világhoz. Az érzékelhető érzékelhetetlenné válik, a tapintható megfoghatatlanná.

A valós világ. Hiszen az emberi szem is camera obscuraként működik, és csupán az agyunk láttatja velünk a minket – mi általunk ismert – körülvevő környezetet. Ez egy kapaszkodók nélküli monokróm világ. – Makrai Tamás

makrai-tamas-2014-14
Fotók: Pelle Pál – A teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

A 181 című tárlatot Benkő Gábor, a Láthatatlan Sárvár felelős szerkesztője köszöntötte.