Gombászás télen? – Sárvár környéki erdőkben

Valószínűleg elsőre furcsán nézünk, ha valaki a tél közepén útnak indul azzal a céllal, hogy gombát szed. A “gomba” fő szezonja valóban az ősz. Na de mi a helyzet a téli erdőképpel? Nyugat-dunántúli lakosokként szerencsés helyzetben vagyunk: bármelyik égtáj felé vesszük is az irányt, a város házait elhagyva csakhamar egy erdőbe botlunk.

Gombászás télen? – Sárvár környéki erdőkben
Fotó: Dr. Kereszty Gábor

Legtöbbünk valószínűleg látogatta már például a Farkas-erdőt, Vas megye legnagyobb összefüggő erdőségét. Nemrég megjelent cikkünkben bővebben Dr. Kereszty Gábor mesél a Farkas-erdőről, valamint az ott készített színes fotósorozatával közelebb hozza azt az odavágyóknak. Kiváló célpont sétálni, túrázni, pihenni vágyóknak. Állat- és növényvilága mellett azonban gombaállomány tekintetében is példaértékűen sokszínű a választék. Sárváriként szerencsénkre emellett is sorolhatnánk még a lehetőségeket a nagyobb parkerdőktől (például a Csónakázó-tó) kezdődően, a Rába-árterén át a további nagyobb környékbeli faállományokig (például Szatmár-erdő, Haraszti-erdő, …stb.).

Biztosak vagyunk benne, hogy az ősz során többek asztalán is megjelent a méltó jelzőt a nevében is hordozó ízletes vargánya, vagy az olykor tömegesen megjelenő, esernyőként szétterülő nagy őzlábgomba. Sok ember számára azonban az ősszel véget ér a gombászás időszaka, a nagyobb találatokból esetleg elraktároznak a fagyasztókba is a télire. De mi a helyzet, ha jönnek a mínuszok, a hó, a fagy? Hallott már például a téli fülőkéről, a hideg évszak egyik leggyakrabban előforduló képviselőjéről? Kalapját sokan nem csak kellemes íze miatt, hanem gyógyászati célokból is fogyasztják.

Téli fülőke (Flammulina velutipes)

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 17.

A júdásfülgomba, népies nevén a fafülgomba, különös roppanós állagával általában a kínai ételek kedvelt összetevője, gyógyászati célból szintén fontos fajnak tartják. Tudta azonban, hogy télen ezt is megtalálhatjuk – akár Sárváron, vagy környékén is? Lombos fán keressük, gyakori például a bodzaféléken. Néha valóban fülre hasonlító alakjával aligha téveszthető össze bármi mással.

Balra: Hasadtlemezű gomba (Schizphyllum commune)
Jobbra: Júdásfülgoma (Auricularia auricula-judae)

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 17.

A laskagombafélék családja termeszthetősége miatt a boltok polcain is gyakran megtalálható. Enyhébb téli időkben azonban ő sem számít ritka vendégnek a lombos fák kivágott tuskóin vagy törzsén, néha akár magasabban.

Kései laskagomba (Pleurotus ostreatus)

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 17.

Az ehető gombaféléken túl rengeteg – alakjuk és színük tekintetében is – változatos fajjal találkozhat még a szemfüles erdőjáró. Néha nem is gondolnánk, hogy egy faágon talált, külsőre zselés állagú objektum is egy gombafaj. Az aranyos rezgőgomba, a kormos mirigygomba például jellegzetesen ilyenek.

Aranyos rezgőgomba (Tremella mesenterica)

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 17.

Arra igyekszünk bátorítani a kedves Olvasót, hogy pihenésre szánt idejében néha keressen fel egy közeli erdőt (persze jó melegen öltözve), és járja körül tekintetével: hiszen sok-sok olyan gombafajjal találkozhatunk, melyekről korábban nem is gondoltuk, hogy a közelünkben is megtalálhatók, vagy hogy egyáltalán léteznek.

Osztrák csészegomba (Sarcoscypha austriaca)

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 17.

Természetesen fontos kihangsúlyoznunk, hogy a gombagyűjtés szabályait mindig be kell tartanunk. Kiemelve ebből is azon pontot, hogy az étkezési célra szánt gombát mindig vigyük el a térségünkhöz legközelebbi piacra szakellenőrrel bevizsgáltatni, már csak azért is, mert az ehető gombaállomány több képviselője is összetéveszthető más, nem ehető, vagy akár mérgező fajokkal is. Ijesztegetni persze nem akarunk, és nincs is ok rá. Mi azt mondjuk, megéri megismerni, amit a természet adott nekünk. Cikkünk és a hozzá tartozó, sárvári, vagy Sárvár környéki erdőkben készült fényképekből összeállított galériánk ezt hivatott kiemelni és közelebb hozni.

Ha tehát tetszettek a cikkben látható képek, nézze végig a teljes albumot, ide kattintva! 

 

Fábrics Krisztina írása
Gombafotók: Fábrics Krisztina és Benkő Gábor