A Koncertfúvószenekar is átvágta 2018 képzeletbeli szalagját

Vízkereszt napján tartotta 45. Újévi Koncertjét a Sárvári Koncertfúvószenekar, amely egyúttal méltó nyitánya az 50. jubileumi év ünnepségsorozatainak. A több generációt is felsorakoztató egyesület 2005 óta működik jelenlegi felállásában, a korábban a városban működő együttesek összevonásával jött létre. A koncertet Szélesi Attila karmester vezényelte. A koncert klasszikusan egy a rádióhallgató korosztálynak minden bizonnyal ismerős dallammal kezdődött – a Ludovika-induló a Kossuth Rádió I. Világháborúra emlékező műsorának szignáljaként ismert. Majd Ágh Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

Ezek után hagyományos magyar vizekre eveztünk, Gulyás László – Széki Muzsika című darabja autentikus mezőségi- széki dallamokat fűzött össze. Bert Appermont – Jericho című klasszikus közönségkedvenc darabja mármár plasztikusan vonultatja fel előttünk a bibliai eseményeket. A falak leomlását akár egy jó westernfilm zenéjeként is elképzelhetjük, míg a mulatság pillanatai tipikus klezmer életérzést hoztak magukkal.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

Kurt Gable – Celtic flutes című darabja a manapság egyre népszerűbb kelta vidékekre kalauzol bennünket. A kelták hatalmas isteneinek, éteri tündéreinek, vagy fennkölt uralkodóinak megjelenésével erős kontrasztot a rögvalóság: az ír-skót kocsmazene – mégis így válik teljessé, harmonikus képet adóvá a koncertdarab.

Az első rész záródarabjaként a méltán elismert John Williams filmzenéi közül a Star Wars – Csillagok háborúja legmeghatározóbb dallamait szólaltatta meg a zenekar, átütő erővel sodorva a saga hangulatába a nézőközönséget.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

A két rész közötti szünetben Máhr Tivadar, a zenekar elnöke (aki egyébként a tubások sorait erősíti) tartotta meg köszöntőjét. A több éves hagyomány szerint itt került sor a Fúvószenekar új tagjainak köszöntő-köszönő oklevél átadására. Ugyancsak köszöntötték Kovács Imre Tanárurat is, aki sok generáció mestereként ül a zenekar soraiban.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

A szünet után zenekarhoz csatlakoztak a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei Fekete Linda és Jámbor Nándor. A könnyedebb számokat felsorakoztató második részt az Abba zenekar ismerős dallamaival nyitották meg, mintegy belecsöppentve az énekhangot a fúvóshangszerek közé. A precízen felépített zeneművekkel kontrasztot adó emberi esetlegesség és erős teatralitás elsőre zavaró volt, de szép harmóniává alakult.

A Honey honey és a Mamma mia csetlő-botló próbálkozásai után Fekete Linda óriásit énekelt a  Bésame Muchoban, Jámbor Nándor pedig elképesztő hitelességgel interpretálta Máté Péter ismerős dalait, a nézőközönség nagy örömére.

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

Ugyancsak jól ismert darab a Csík zenekar által feldolgozott Quimby-szám, a Most múlik pontosan. Hihetetlenül izgalmas az alapvetően alternatív rock szám vonósokra feldolgozott változatát a Sárvári fúvósoktól hallani – egy élmény volt!

Közzétette: Sárvárikum – 2018. január 13.

Kondora István Polgármester Úr köszöntője után az újévi koncert az elmaradhatatlan Radetzky-indulóval zárult. Köszönjük a Sárvári Koncertfúvószenekarnak a hihetetlen munkával létrehozott estet – ismét egy nagyon szép élménnyel ajándékozták meg a várost!

Koszorús Veronika írása
Fotók: Dr. Kereszty Gábor