Kucsmagomba Vas megyében?

A tavasz közelségének biztos jele, amikor a hobbigombászok február–március környékén – bármilyen kis mennyiségű szabadidejük is legyen – veszik a kabátjukat, kosarukat, és nekivágnak kucsmagombát keresni. Nálunk, Vas megyében talán nincs akkora népszerűsége ezeknek – az ország más tájain nagyra becsült, és kétségtelenül dekoratív – gombafajoknak, de ez minden bizonnyal csak annak tudható be, hogy a környékünk nem igazán kedvező nekik, ezért viszonylag ritkán lehet beléjük botlani. Ezek a tömlősgombák általában a semleges kémhatású, vagy inkább meszes talajú erdőket kedvelik, így a mi – alapvetően savanyú – talajainkkal szemben – nagy előnyt élveznek azok az országrészek, ahol gyorsan felmelegedő, homokos talajú, lúgos területeket találunk. Szóval, nálunk sokkal kevesebb élőhelyen, helyi kimeszesedések közelében fellelhetők csak ezek a jószágok, mindenesetre – kis kitartással és szerencsével – néhány fajukra rábukkanhatunk.

Egy vasi cseh kucsmagomba – páros termőtesttel – Fotó: Benkő Gábor

Kis hazánkban a “kucsmacsapat” több faja is él, elsőként rendszerint a cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) szokott megjelenni, és jó hír, hogy ezt megtalálhatjuk Vas megyében is, csak szemfülesen kell keresnünk. Ha a fejünkbe vesszük, hogy felkutatjuk, elsősorban patakparti nyárfák közelében, az avarban megbújva érdemes keresgélnünk. A növényzet, a talaj színe egyaránt sokat elárul. A csalánfélék és a galajok például jó indikátorai a termékeny, főleg nitrogénben gazdag talajoknak. A cseh kucsmagomba kedveli a meleget, fagyvédett területeken, vastag avartakaró alatt fejlődnek a termőtestek. Bár a jelenlegi ismereteink szerint korhadékbontó életmódot folytat, vizsgálják a lehetőségét a nyárfa gyökereihez kapcsolt együttélés valamilyen formájának. Ez magyarázná az egyes fafajokhoz való ragaszkodását is, elsősorban nyárfák közelében, ritkábban vadcseresznye alatt is előfordul.

Cseh kucsmagomba – szintén Vas megyéből – Fotó: Fábrics Krisztina

A cseh kucsmagombát többször találtam meg Vas megyében, márciustól egészen április első heteig. A saját, laikus tapasztalataim alapján, az általam fellelt élőhelyekkel kapcsolatban nehéz olyan támpontot adni, ami megkülönbözteti ezeket a többi hasonló adottságú területtől, ahol ennek ellenére, mégsem nő kucsmagomba. Nyárfajok, patak, nedvesség mindig voltak a közelben, és a legtöbbször nem összefüggő, nagyobb nyáras erdőfoltok, hanem egy-egy kisebb facsoport volt a nyerő. A bevezetőhöz visszakanyarodva, fontos azt is megjegyezni, hogy nálunk, Vas megyében leginkább csak megmutatja magát ez a gomba, a kosarainkat valószínűleg nem fogja színültig megtölteni az a termőtestmennyiség, amelyet Vas megyében feltételezhetünk – pláne nem ilyen száraz időben.

Cseh kucsmagomba – szintén Vas megyéből – Fotó: Fábrics Krisztina

Összefoglalva, a cseh kucsmagomba vasi megtalálása egyáltalán nem lehetetlen. Jó kis kaland, a gombakedvelőknek izgalmas kihívás, ám ehhez kapcsolódóan mindig tartsuk szem előtt a vadon termő gombákra vonatkozó szabályokat! Állami erdőkben napi 2 kg/fő gyűjtés megengedett, magántulajdonú erdőkben a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Az őrségi erdők esetében fontos tájékozódni arról is, nem védett/fokozottan védett-e a terület. Ha pedig a szerencse ránk mosolyog, ne hagyjuk ki a gombaszakellenőrt, különösen ne olyan gombafaj esetében, amelyet még nem ismerünk jól. A cseh kucsmagombát avatatlan szem összetévesztheti egyes papsapkagombafajokkal, amelyek Vasban gyakoribbak is, és még ha valóban cseh kucsmagombával is van dolgunk, az ételként való elkészítésével kapcsolatban is fontos előírásokat, ajánlásokat fog adni a szakellenőr (ez a gombafaj például a biztonságos fogyaszthatóságához minimum 20 perc hőkezelést igényel). Ha kedvet kapott, és szerencsével jár, küldje be nekünk a fényképét a vasi kucsmagombatalálatáról ide: info@sarvarikum.hu, mi pedig közzétesszük, hogy más is gyönyörködhessen benne.

Megjegyzés: A többi hazai előfordulású kucsamgombafaj közül Vas megyében nagyob eséllyel még a fakéreg kucsmagombával (Morchella importuna) futhatunk össze. Ez a hegyes kucsmagombára (Morchella deliciosa) erősen emlékeztető faj az ország legkülönbözőbb pontjain jelent már meg, közterek, parkok, parkolók frissen leterített mulcstakarásán (A mulcs a kulcs! Pontosabban annak egyik fenyőanyaga…), és az első években nagyszámú termőtestet is hozhat. A városi környezet, a kezelt faanyag miatt ez a faj nem javasolható biztonsággal étkezési célokra, a gombák termőtesteikben felhalmozhatják a káros, sokszor mérgező anyagokat.