Landolt a Sárvári Oratórikus Kórus luxusgépe – fotók, beszámoló

Fotók: Benkő Sándor @ Sárvár, Tinódi Gimnázium sportcsarnoka – 2017. február 12.
A fotóalbum alatt a Sárvári Oratórikus Kórus saját közleményét olvashatják

A következőkben a Sárvári Oratórikus Kórus saját közleményét olvashatják:

A Sárvári Oratórikus Kórus (SOK) a ?80 perc alatt a Föld körül? című koncertjét telt ház előtt tartotta 2017. február 12-én a sárvári Tinódi Gimnázium sportcsarnokában. Az együttes jókedvre, nevetésre és jelmezes farsangi mulatságra várta több száz fős közönségét, hiszen testünknek és lelkünknek szüksége van a zene és a humor által nyújtott felfrissülésre és gyógyulásra.

Egy megálmodott, sok humorral megtűzdelt útra vitték hallgatóságukat, akiket a FlySOK hatalmas luxusrepülőgépre ültettek fel. Ezen 97 fő zenész és 3 főnyi személyzet szórakoztatta az utasokat, mialatt 58 ezer km utat tettek meg. A turnén megismerkedtek mesés tájakkal, érdekes emberekkel, gyönyörű dallamokkal. Útjuk során táncoltak és kávéztak Surdával, rituális szarvasvadászaton vettek részt Olaszországban, Afrikában esőtáncukkal a Kummaya törzsfőnöknek segítettek a több éve tartó aszály megszüntetésében. Hollandiában kórustársuk, Robbert Langereis fogadta őket házigazdaként, aki a tulipánok nőket megszédítő varázserejéről énekelt. Jamaicában a Banándal dallamaira sütkéreztek a tengerparton egy-egy hűs koktél társaságában, Thaiföldön meglátogatták a híres katonai fogolytábort a Kwai-folyó partján, ahol még menetgyakorlatot is tartottak. Ezt követően Indiában, egy sámánasszony és Mr. Maugli segítségével a gyermekkórus egyik tagját kutatták fel, akit a repülőtéren ejtett rabul a helyi törzs. A sikeres szabadításnak hálát adva Izraelben a Hava nagila táncra felszabadultan mulattak, Törökországban pedig egy helyi színházi előadás keretében nézték meg a pórul járt írnok szerelmi történetét (Daróczi Bárdos Tamás: Üszküdara című művét előadva). Utolsó állomásként Oroszországban, a leghíresebb kislányról, Katyusáról énekeltek, melyet egy ?malenkij? formáció tánca színesített. A kezdő és a záró énekszám természetesen magyar volt: a Honfoglalás és a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország dallamai könnyeket csaltak a nézők szemébe. A kórus a Föld körüli útja során énekelt oroszul, törökül, héberül, angolul, hollandul, franciául, afrikai gullah nyelven és szerbül is.

A már említett énekek és jelenetek mellett a táncok és a kórus show-ja, valamint a zenei kíséret, egy történet köré fűzve észrevétlenül repítette el a kétórás produkciót. A dalokat a FlySOk kapitányának, Rácz Péternek humoros narrációja kötötte össze, akinek két csinos stewardess, Horváth Réka és Kovács Alexa segített. Az utazás hangulatát is igyekeztek belecsempészni a produkcióba a reptéri munkások némajátékával, a kapitány és a stewardessek remek alakításával,a bőröndökkel bevonuló előadókkal, a repülőtéri terminál érkező-induló kivetített felirataival, majd a számok között, a teremben újra és újra körberepülő FlySOK kisgép fényével.

Az est folyamán közreműködtek a SOK szólistái: Csempesz Gábor, Bögöthy Zsófia, Robbert Langereis, Novák Elemér, a SOK 26 fős gyermekkara, valamint a Sárvári Vonósok zenészei: Kovács Éva, Fülöpné Nagy Annamária, Hegedűs Erzsébet és a Kanona Band fúvósai: Horváth Tamás, Kéthelyi Tamás, Csikós György, Szabó Bálint, Szabó Dávid, Surányi Gábor. Emellett fuvolán és furulyán: Csizmadia Éva, harmonikán: Kovács József, gitáron: Molnár Mátyás és Szabó László, ütőhangszeren és cimbalmon: Vajda András, ritmus- és ütőhangszeren: dr. Wachter Walter, és az egész este folyamán zongorán kísért: Dörnyei Roland, vezényelt: dr. Szalai Ferencné.

A közönség megszokta már, hogy a SOK produkciói mindig egyediek, és tagjainak nem kell ötletekért a ?szomszédba menniük?. Ez igaz volt erre a vasárnap estére is. A produkció előkészületeit már tavaly ősszel megkezdték, a daltanulás mellett maguk találták ki a jeleneteket, a jelmezeket, és a technikai elemeket. Számtalan humoros helyzet, remek színészi alakítás, színes jelmezes kavalkád tette komplex élménnyé az előadást, amely jól illett a farsang hangulatához. Mindazoknak, akik látták és hallották őket teljes művészeti élményben lehetett részük. Kortól és zenei ízléstől függetlenül minden néző nagyon élvezte az utazást, melyet mosollyal az arcán vastapssal jutalmazott több ráadást is kérve. A slágereket állandó sétatéma is egymáshoz kapcsolta, melynek egyik versszaka így hangzott: ?Gyógyul, aki tapsol énekünkre,/ főszerep az élet színpadán,/ szálljon dalunk szárnyakon, visszhang domboldalon,/ mutasd meg a helyes útirányt!?. Ez a kívánság megvalósult, a közönség lélekben és testben felfrissülve távozott a képzeletbeli repülőgépről.

A Sárvári Oratórikus Kórus 2017. június 25-re tervezi újabb, egész estés koncertjét. Az együttes folytatni kívánja a megkezdett művészeti irányát, ekkor ?Film, színház, muzsika? címmel kívánja szórakoztatni szép számú, hűséges közönségét. ? Sárvári Oratórikus Kórus