Naftalinban megőrzött emlékeink – néprajzi kiállítás

Hámori Sándor magángyűjtő és a Nádasdy Ferenc Múzeum néprajzi anyagából nyílt kiállítás augusztus 9-én vasárnap a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében.

Kondor János, a tárlat házigazdája elmondta: egyedülálló a galéria történetében, hogy a magyar népművészet kizárólag eredeti emlékeiből nyílik kiállítás. Kondora István, Sárvár polgármester személyes hangú köszöntőjében szóvá tette, fontos, hogy ne engedjük, hogy a múlt naftalinban megőrzött emlékeit negatív konnotáció járja át, hiszen a molyos, dohos emlékek formájában azt a múltat őrizzük, amelyikkel a jövőt akarjuk megfogni.

A tárlatot megnyitó Taródi Lajos, a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület elnöke úgy folytatta Kondora István gondolatsorát, szívet melengető érzés számára olyan környezetben találnia magát, ahol érzi az övéhez hasonló értékrend jelenlétét. A paraszti kultúrában, a tárgyi folklór emlékeiben anyag, forma és funkció hármas egysége mindenütt tetten érhető, a kiállítás minden darabja erről tanúskodik. Egy adott közösség viselete pedig ugyanúgy képviselte az együvé tartozást, mint ahogy – közvetett módon – meghatározta a közösséghez tartozó kívánatos viselkedést is. Taródi Lajos megjegyezte, eleink örökségéből sok hasznos és praktikus tudást, bölcsességet meríthet a mai kor embere is.

A kiállítás megnyitóján vasi népdalokkal közreműködött Tanai Erzsébet népdalénekes:

A tárlat egyben a 35. Nemzetközi Folklórnapok közelgő eseményeihez is tudatosan kapcsolódik, megtekinthető a folklórfesztivál teljes időtartama alatt 2015. augusztus 30-ig hétköznap 10?17 óráig, szombaton 9?13 óráig.

Naftalinban megőrzött emlékeink – néprajzi kiállítás