Nem zsákbamacs Zságbamacs és akiknek a RHCP is közönsége

A Nádasdy-várban működő Alternatív Zenei Klub eddig is arra törekedett, hogy a hazai könnyűzenei felhozatal legizgalmasabb (és nem feltétlenül legnépszerűbb és agyonjátszatott) előadóit hozza el a sárvári zenerajongóknak, és ezt a Cseh Tamás Program is támogatásra méltónak ítélte. Az április 14-i koncertek is tízujjmegnyalósnak ígérkeznek.

 

Itt van például a The Qualitons. Ha nem jut eszébe az olvasónak hirtelen, honnan is ismerős ez a név (azért reméljük, a többség pontosan tudja, kik is ők), akkor segítünk: a 2008 óta működő zenekar kétszer is nagyot durrantott. Először már rögtön az elején, 2009?2010-ben, amikoris Kovács Katival közreműködve turnézták végig a fontosabb koncerthelyszíneket. A később vokálisabbá és rockosabbá vált arculattal pedig tavaly augusztusban, amikor az épp kishazánkban koncertező Red Hot Chili Peppers három tagja (Anthony, Flea és Klinghoffer) a közeli hotelükbe átszűrődő zene hallatán kilátogatott a Qualitons koncertjére, és még CD-t is beszereztek.

 

Aztán meg ott van a Zságbamacska. Már kétszer is tiszteletüket tették kisvárosunkban, és fel is tüzelték a hangulatot tisztességgel – akár a bogártalálkozós, akár a Nádasdy Fesztiválon való fellépésül alkalmával. Amit ők mutatnak: a sarkaikból kiforgatott – ahogy ők mondják – elmacskásított zenei átiratok olyan headlinerektől, mint a Quimby, a Kispál és a Borz, vagy a Tankcsapda és egyre több szellemes, fogós saját dal. A kulcs a hangszerelésben van náluk – akárhogy is erölködünk, mi sem találunk jobb kifejezést erre a gazdag, fűszeres, ugyanakkor ösztönös zenei főzetre, mint amit ők használnak: gypsyswingrock.

A két koncert egyben egy ezresért. Mit gondol a koncertkedvelő olvasó, érdemes kihagyni ezt az estét a várban?

A koncert a Facebookon