Pezsgő pedálozás – gasztronómiai bringatúra a Somlóhegyhez

Június 11-én szombaton reggel a Sárvári Kerékpár Egylet tagjaiból alakult 21 fős bringás csapat indult útnak, hogy három órával később meghódítsa a Somló-hegy lankáit. Wawrzsák Zsolt beszámolója következik.

Pezsgő pedálozás – gasztronómiai bringatúra a Somlóhegyhez
Fotó: sarvaribringasok.hu

Szép és barátságos időben kerekeztünk Gércén, Vásárosmiskén, Kemeneskápolnán, Egyházashetyén, Bobán, Kamondon és Iszkázon keresztül Somlóvásárhelyre, a Kreinbacher-birtokra. 55 kilométer megtétele után birtoklátogatásra vártak bennünket, ahol megismerkedhettünk a Nagy-Somlói borvidék 4?5 millió évvel ezelőtt kezdődött történetével. Megtudtuk, hogy a 40 hektáros birtokméreten 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése, a szőlészet és a birtok fejlesztése. A legjellemzőbb szőlőfajtáik: furmint, olaszrizling, hárslevelű, juhfark.

Pezsgő pedálozás – gasztronómiai bringatúra a Somlóhegyhez
Fotó: sarvaribringasok.hu

Vendéglátóink beszéltek arról, hogy a szőlőművelésük organikus. Kézi szüreteléssel és válogatással kerülnek le a szemek. A francia Christian Forget, a champagne-i Domaine Paul Bara pincemestere szakértelmével készülnek a pezsgőik.

IMG_20160611_115153
Fotó: sarvaribringasok.hu

A pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választották a Champagne-ban alkalmazott Coquard-préseket, ezért figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodnak a legjobb technológiához. Ebből a présből Magyarországon csak kettő van, ezek itt, a Birtokon találhatók.

IMG_20160611_120735
Fotó: sarvaribringasok.hu

Az alapbor a házasítást követően palackban erjed újra, és hosszan érlelődik seprőn, további finom aromákkal gazdagodva. A folyamatot a degorzsálás és likőrözés zárja. A Birtokon azt vallják, hogy a legfontosabb feladatot maga az idő végzi. A palackok érlelése 24?36 hónapon át tart, minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, kilenc hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Ez természetesen a pezsgők fejlődésével többszöröződhet, de kevesebb sosem lehet.

IMG_20160611_123508
Fotó: sarvaribringasok.hu

Kiderült, hogy a borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis már ekkor a Habsburg-ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését, illetve férfiasságuk megőrzését. A juhfark kiemelkedő beltartalma a fogyasztókat is kiemelkedő beltartalommal jutalmazta. Ez nem csak hit! Hosszú időkre vetített statisztika szerint több mit 20%-kal több fiú születik a Somló-hegy közelében.

IMG_20160611_110758
Fotó: sarvaribringasok.hu

Megtudtuk, hogy irodalmunk nagyjait, Hamvas Bélát és Márai Sándort is megihlették a Somlói nedűk. Márai szerint: ?A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben.?. Hamvas úgy fogalmazott, hogy: ?Egyetemes bor nagyon kevés van – olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a Somlait ajánlanám.?.

IMG_20160611_114405

A futurisztikus csúcstechnológia megtekintése után finomakat ettünk és kóstoltunk a bizsergető nedűkből. Jókedvtől és sok élménytől eltelve egy áztató nyári zápor után nyeregre ültünk, és visszaindultunk. Bobán szigorú sötétséggel nézett ránk az ég, és csepegtetni kezdte ránk a tisztító csapadékot.

IMG_20160611_130612
Fotó: sarvaribringasok.hu

Gyorsan és jól döntöttünk, hogy vonatra szálltunk, és Sárvárig a vasúti kocsi védelmében vidáman visszaidéztük a 85 kilométeres tekerés legemlékezetesebb perceit.

IMG_20160611_174145
Fotó: sarvaribringasok.hu

? Wawrzsák Zsolt ?