Sajtótájékoztatón jelentették be az idei fesztivál újdonságait

Idén is a Spirit Hotel Thermal Spa adott helyet a Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójának. Kozó Krisztina, a szálloda resident managere a turizmus és a kulturális hagyományőrzés szerepéről beszélt. Kondora István, Sárvár polgármestere kiemelte, hogy a város turizmusának nagy szüksége van a Nádasdy Történelmi Fesztiválhoz hasonló, magas színvonalú rendezvéyekre.

Sajtótájékoztatón jelentették be az idei fesztivál újdonságait
Fotó: Cooper

Szabó Krisztián a korábbi évek tapasztalatából építkező rendezvényről beszélt – az olyan tradicionális programelemek, mint a várostrom, a gasztronómiai installációk folyamatos fejlesztése, finomítása elengedhetetlen. Az egyesület elnöke kiemelte, támogatóik, partnereik révén sikerülhetett idén az eddigiekhez hasonlóan magas színvonalú és a közönség számára is ismert nagyszínpadi fellépőket a műsorba szervezni. Pénteken Palya Bea, szombaton a Sugarloaf, valamint Péterfy Bori és a Love Band várja az igényes zenére szomjazókat a Nádasdy-vár udvarán. A fesztiváljeggyel látogatható rendezvény kisszínpada, a Borbazár mellett számos etno-, folk- és világzenét játszó bandának ad otthont. Fellép a Zságbamacska, a Gypo Circus is többek között, de az elmaradhatatlan fesztiválvendég, a Szelindek is gondoskodik a jó hangulatról.

Sajtótájékoztatón jelentették be az idei fesztivál újdonságait
Fotó: Cooper

Németh Szabolcs titkár egy új látványelemről, a Váraljáról beszélt – ez a középkori falu a Nádasdy-vár külső udvarán épül fel, tradicionális elemekkel teremti meg a mezőváros forgatagának hangulatát. Természetesen az eddig megszokott kincskereső játékok is várják a versengeni vágyókat. A titkár átadta az egyesület által életre hívott „Nádasdy Emlékérem” díjat is. A díjazott, a Gárdonyi Géza általános iskola 6. osztályos tanulója, Koszorús Eszter lett, akinek a történelem és a hagyományőrzés terén nyújtott kiemelkedő munkájáért ítélte oda az elismerést az egyesület kuratóriuma.

Sajtótájékoztatón jelentették be az idei fesztivál újdonságait
Fotó: Cooper

Wawrzsák László kihirdette a Nádasdy Fesztivál Bora 2016 nyertesét. A borverseny során 12 arany, 43 ezüst, és 28 bronz minősítés született. A kétkörös borverseny második körében a kategóriánkénti legjobb tételek, így 8 fehér-, 3 rozé-, és 5 vörösbor került a 12 fő bíráló elé. A legjobb minősítést elért bor pedig a Nagy-Somlói borvidék Somló hegyéről nevezett Tornai Pincészet Grófi Juhfark 2013 tétele lett. Ez a bor viselheti tehát egy éven keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2016” címet, a sajtótájékoztatón a címet jelző elismerő matricát is átvehette a győztes borász.

tornai-juhfark
Kép forrása: www.tornaipince.hu

A jó mezőny szoros versenyében említést érdemel a rozé- és vörösbor kategória legjobbja is, amelyek egyaránt a Soproni borvidék nedűi: Hauer Kékfrankos Rozé 2015, Taschner Gauer Zweigelt 2009. A borverseny legjobb 30 tétele július 2-án, szombaton egy sétálókóstoló és fotókiállítás keretében is kóstolhatóvá válik a közönség számára, ahol a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is. Borospohárral a kézben rövid történelmi sétára megnyílik a Nádasdy?vár két olyan szeglete, amely egy ismeretlen világot tárhat a kóstolók elé. A Nádasdy család egykori otthona ad teret a TOP30 kóstolónak, ahol a borok készítőivel is találkozhatnak a vendégek.

borverseny
Fotó forrása: Nádasdy Fesztivál

A nyertes bor természetesen a Nádasdy Történelmi Fesztiválon is kóstolható lesz majd, hiszen a győztes borász térítésmentes árusítási lehetőséget kap a rendezvényen, ahol második alkalommal két vendégborvidék mellett régiós borászokkal találkozhatnak a fesztiválra látogatók.

? Forrás: Nádasdy Történelmi Fesztivál ?

A VIII. Nádasdy Fesztivál progamjai