Soulwave – interjú a banda sárvári tagjával, koncert decemberben

A Posta téri Sárvári Advent december 10-i állomásán 19 órakor (épp kellő időtávolságban a Beatles-emlékzenekar várbeli koncertje előtt) fellépő Soulwave zenekar duplán is élvezi a Sárvárikum figyelmét. Egyrészt üdvözöljük, hogy az ünnepváró műsorban az elvárttól kicsit eltérően – feltörekvő (vagy talán ezesetben a frissen feltört jelző szerencsésebb) rockzenekar is helyet kapott, másrészt pedig ne felejtkezzünk meg arról a tényről sem, hogy az együttes új basszusgitárosa az a sárvári Góczán Gábor, akit a helyi koncertrejáró közönség leginkább a Lunchboxból ismerhet. Mindezek apropóján beszélgettünk kicsit Gáborral, hogy minden részletet megtudjunk a csatlakozásának történetéről, és arról is képet kapjunk, hol tart jelenleg a Soulwave.

6e948337
Góczán Gábor még a Lunchbox-korszakból (2010., Sárvár) – Forrás: Vaskarika

Nem fogunk meglepni az első kérdéssel, Gábor, de muszáj feltennünk: hogy kerültél be a Soulwave-be? Egy ideje ugyanis nem is nagyon találkoztunk Veled a megyében.

Tavaly decemberben épp leadtam a szakdolgozatom, és készültem az államvizsgára, amikor már körvonalazódott a fejemben, hogy diploma után szeretnék világot látni, egy évre elmenni valahova külföldre, és ezt már el is kezdtem tervezgetni. Év vége felé egyszer csak a semmiből jött egy telefonhívás Holdosi Attitól (a Soulwave dobosától), hogy a Universal Music lemezszerződést ajánlott nekik, nem akarok-e belépni a zenekarba?

Honnan ismeritek egymást Attilával, és hogy merült fel a neved?

Attival kisebb-nagyobb megszakításokkal 7?8 évet játszottam együtt az előző zenekaromban, illetve a Soulwave-vel is sok közös koncertünk volt, úgyhogy ismertem őket is. Mondta, hogy az akkori basszusgitárosuk (aki valamennyivel idősebb nálunk, már családja van) leginkább csak hobbinak fogta fel a zenélést, és amikor jött a lemezszerződés (ezzel együtt persze az elköteleződés is), úgy döntött, hogy ő inkább nem akarja folytatni a zenekarban. Én világ életemben gitáros voltam, és annak ellenére, hogy volt otthon basszusgitárom (mert érdekelt a téma), zenekarban még nem próbáltam ki magam ezen a hangszeren, úgyhogy kicsit haboztam, de végül arra jutottam, hogy ilyen telefonhívást nem minden nap kap az ember, valószínűleg egyszeri lehetőség, úgyhogy csapjunk a lecsóba!

bp_akvarium
A Soulwave az Akváriumban (Forrás: http://www.bsidehungary.hu)

Milyen változások jöttek együtt azzal, hogy bevállaltad ezt a posztot? 

A döntésemmel a külföldi utam nyilván ugrott, illetve – mivel a zenekar székhelye Szombathelyen van ?, célszerűnek tűnt visszaköltöznöm Sárvárra (előtte már jóideje Budapesten laktam). A basszusgitáros poszttal kapcsolatban egyébként külön szerencsés volt, hogy korábban épp a dobossal zenéltem együtt, mivel ez a két hangszer a zenekari összhangzatban kéz a kézben jár, ezek adják a zene alapját. Attinak minden rezdülését ismertem már, így könnyen és hamar egymásra hangolódtunk. A korábbi zenekaromban énekeltem is, ami itt is jól jött, mivel így jól ki tudtuk dolgozni a vokálokat, illetve elkezdtünk megoldást keresni arra is, hogyan építsünk be a zenekarba samplert is (olyan eszköz, amellyel elektronikus betéteket, vonósokat, fúvósokat, zongorák hangmintáit játszunk be a zenébe), hogy kicsit megfűszerezzük a szokványos gitárzene-hangzást. Viszonylag hamar összeálltak a számok az új felállásban, a színpadi előadást pedig azóta is alakítjuk finomítjuk, igyekszünk a lehető legjobban felépíteni a fellépéseket.

Mesélj egy kicsit magáról a zenekarról!

A zenekar műfajáról? Igazából pop-rock-nak szoktuk titulálni, ami viszonylag fedi a valóságot, de azért itt sokkal inkább alternatív rock-ról szól a történet. Persze Magyarországon kicsit másra gondolnak az emberek, mint külföldön, ha ezt a kifejezést hallják. A magyar alterzene igazából hungarikum, a Quimby, Kispál, Vad Fruttik, ?stb. jellegű műfaj ebben a formában csak nálunk van jelen, a mi zenénk viszont az alternatív rock-nak inkább abba az értelmezésébe fér bele, mint amilyen az USA-ban a Kings of Leon, az Imagine Dragons, vagy éppen Angliában a Mumford & Sons.

debrecen
Soulwave koncert Debrecenben

Így, az év vége felé közeledve már érdemes feltenni a kérdést, milyennek találtátok az évet a zenekar szempontjából?

A Soulwave idei éve elég mozgalmasnak mondható. Budapesten a Stamusic Studioban kezdtük 2016-ot, ami nagyon jó élmény volt, mert jártunk már mindannyian stúdióban, de ilyen profi körülmények között még nem volt lehetőségünk rögzíteni. Három dalt vettünk fel Schram Dávid vezényletével, aki olyan nevekkel dolgozott, mint a Heaven Street Seven, az Anna & The Barbies, Havasi Balázs és még nagyon sokan mások. Az anyagot aztán a kiadónk el is küldte a rádióknak, elsőként a Petőfi Rádió jelentkezett, hogy a ?Mindent elhittem? című dalt szeretnék játszani, menjünk be hozzájuk egy interjúra és dalpremierre.

Ez azért elég biztató évkezdés volt! Innen merre indultatok tovább?

A következő nagy lépés az volt, mikor kiderült, hogy áprilisban a Halott Pénzzel megyünk turnéra előzenekarként, ami 5 koncertet jelentett. Illetve ugyanebben a hónapban játszottunk előzenekarként a Margaret Island-del, és az Intim Torna Illegállal is. Lényegében áprilisban bejártuk az országot, és sokfelé bemutattuk a zenénket, szerencsére nagyon jó fogadtatása volt mindenhol.

horvath_gergely_petofi_radio
Soulwave-fiúk a Petőfi Rádióban (Horváth Gergellyel)

Lett egy profi hangzóanyagotok. Klip is készült?

Igen, a turné után a petőfis lejátszások miatt sürgette is a kiadó, hogy a ?Mindent Elhittem?-hez forgassunk le egy klipet, amit végül Budapest határában, egy téglagyár telephelyén készítettünk Miki357-tel (rendező: pl. Supernem, Péterfy Bori, Belga, – stb.). A videó történetvezetése nagyon egyszerű, inkább a tájképek dominálnak, és kiegészítik a dal mondanivalóját, hozzátesznek a számhoz. A klip május elején jelent meg, és nagyon jó volt a fogadtatása, a VIVA TV egyből el is kezdte játszani, a magyar ranglista első helyén végzett, és a VIVA Chart Show-ban a legjobb helyezése az 5. hely volt. A VIVA minden hónapban kiemelt rotációban szerepeltet egy előadót, ez a VIVA Push, többnyire újonnan belépő zenekaroknak szól, ezt a címet idén júliusban mi szereztük meg, illetve azóta szerepelünk a ?Bekérdezlek? című műsorban (illetve megy az új klipünk is). A klip a Youtube-on egyébként már 600.000-res nézettséggel büszkélkedik.

Ehhez csak gratulálni tudunk! A turné után milyen fellépéseitek voltak még? A klip megjelenése után kaptatok új megkereséseket?

A nyarunk viszonylag nyugodtan zajlott, mivel a nagy fesztiválok programja már jóval korábban kialakult, minthogy mi képbe kerültünk volna, de ez jövőre már reális célnak tűnik. Kisebb, évente megrendezésre kerülő rendezvényeken játszottunk, ahova minden évben visszahívják a zenekart már régóta. Ami nagyobbnak mondható az a Büki Gyógy-Bor Napok, és a körmendi Alterába Fesztivál volt. Bükön idén is a nagyszínpadon játszottunk, Alterábán pedig az idei fesztivál után azt az ígéretet kaptuk a főszervezőtől, hogy jövőre miénk lesz a nagyszínpad főműsoridőben, ennek is nagyon örülünk.

mindent_elhittem_klipforgatas
Így forgatták a Mindent elhittem klipjét

Most már a rádiókban is elég gyakran lehet hallani titeket. Hogyan sikerült bekerülnötök ide?

Ahogy mondtam, a felvett számokat már felvétel után be szoktuk küldeni a rádióknak, hogy majd jelezzenek, ha valamelyiket szeretnék játszani, így tehát bent voltak a dalok a Class FM-nél is. Szeptemberben hallgattam a rádiót, és egyszer csak meghallottam a ?Kalandor? című dalunkat. Fel is hívtam a managerünket, hogy megkérdezzem, hogyan sikerült a Kalandort bejuttatni a Class-hoz. Azt válaszolta, hogy ő nem tud róla, meg is kérdezte, hogy biztos vagyok-e benne, hogy azt hallgatom-e. Kiderült, hogy nem tévedtem, és hogy tényleg a Class FM játssza a számot, de egyelőre csak teszt jelleggel, mert náluk így kerülnek rotációba a dalok, hogy első a tesztüzem, utána döntenek csak, hogy marad-e, illetve milyen gyakorisággal, milyen idősávban fog lemenni. Szerencsére úgy alakult, hogy maradhatott, sőt nagyon jó rotációt kaptunk. Itt éreztük először úgy, hogy tényleg megugrott a népszerűség, és egyből elkezdték keresni a zenekart az emberek, hogy hol lehet megtalálni ezt a számot.

Mit hozott magával ez, hogy ezzel aztán hirtelen berobbantatok a tágabb ?köztudatba??

A baj az volt, hogy ez teljesen váratlanul jött, akkor még a számot sem adtuk ki, és klipünk sem volt hozzá. Úgyhogy viszonylag gyorsan kellett ezeket intézni. A dalt rá egy hétre kiadtuk minden streaming szolgáltatónál, sőt Spotify-on nagyon sokáig vezettünk is a magyar virális top 50-et, illetve a MAHASZ kislemezeladási listáján is 3. helyet értünk el, de azért az átlagembernek inkább a Youtube számít. Oda viszont nem akartuk felrakni a dalt, amíg nincs meg a klip. Azt nagyon gyorsan kellett leforgatnunk, illetve, hogy ne legyen ismét ilyen, a következő számhoz is forgattunk egy klipet, ebben az esetben az InkPanther Productions srácaival. Ez lényegében azt jelentette, hogy egy nap alatt kellett két klip felvételét megcsinálni, ez egy nagyon fárasztó projekt volt, viszont nagyon jól kijöttünk a csapattal, jól éreztük magunk. Reggel 6-tól este 9-ig folyamatosan dolgoztunk, de az eredmény szerencsére nagyon jó lett. Októberre sikerült kijönni a klippel , amit az első napon 25.000-en megnéztek, illetve az eddig számunkra nagy mérföldkőnek számító 100.000-es határt is átléptük 5 nap után, ami elképesztő gyorsaságú, így aztán mostanra az 1.000.000 lett ?az új 100.000?. Most egy hónap után félmilliónál tartunk, és valószínűleg még idén meg is lesz a milliós álomhatár. Ennek hatására a ?Mindent Elhittem? nézettsége is megugrott, nem sokára azzal is elérjük.

Hol találkozhattak veletek élőben azok, akik a Youtube-ról már jól ismertek titeket?

Azóta újra megkeresett minket a Halott Pénz is, és felkértek két bulira előzenekarnak. Mosonmagyaróváron voltunk velük, ami az első koncertünk volt a ?Kalandor? megjelenése óta, és nagyon éreztük a hatást. Nem úgy tekintettek ránk, mint azelőtt, nagyon jó bulit csináltunk, és nagyon vették az emberek lapot. A másik buli Szombathelyen lesz, a közös múltunk után kézenfekvőnek tűnt, hogy minket kérnek meg a színpad bemelegítésére. Közben arra jutottunk, hogy előbb-utóbb muszáj kipróbálni magunkat egy saját koncert keretében, és nyilvánvalóan Budapesten van akkora merítés, hogy érdemes megpróbálkozni ezzel. Így aztán tartottunk egy koncertet a Kuplung nevű helyen novemberben. Nagy szintlépésnek éltük meg, hogy bevállaltunk egy olyan bulit, ahol az eladott belépőjegyeken múlik, hogy ráfizetünk-e. Médiatámogatottság ide vagy oda, nyilván nagyon nagy szükség van rá, de a koncertközönség az más tészta, azt külön fel kell építeni. Úgy voltunk vele, hogy ha 100 ember eljön, akkor már örülünk. Ehhez képest nagyjából 250 jegy ment el, úgyhogy felülmúlták a várakozásokat nagyon, mellesleg nagyon más, és nagyon felemelő érzés volt úgy és olyan embereknek játszani, akiknél tudtuk, hogy ránk jöttek, miattunk fizették ki a jegyárat. Ezt a zenekarral meg is ünnepeltük, és másnap mikor felkeltünk, jött az SMS a managerünktől, hogy vezetjük a Petőfi TOP 40-es slágerlistáját a Kalandorral, úgyhogy azt hiszem, ez a hétvégénk volt a legemlékezetesebb az évben.

soulwave_promo2

Év végéig lesznek még koncertjeitek? Hol lehet majd még a zenekarral találkozni?

Idén már csak két bulink van hátra, ebből egyik a december 10-i sárvári koncert, amit egyrészt – mint a zenekar sárvári tagja nagyon várok ?, másrészről viszont nagyon félek tőle. Nem szeretném, hogy pont itthon ne legyen jó koncertünk. Sajnos ott még nem tartunk, hogy kisvárosban is nagy tömeget mozgassunk meg, ez csak a legjobban működő, legnagyobb zenekarok kiváltsága. Abban azért reménykedünk, hogy a hazai pálya miatt sokan lesznek. Mi minden esetre mindent megteszünk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk. A fennmaradó egy koncertünk pedig, a már említett Halott Pénzes bulink lesz december 17-én, Szombathelyen, úgyhogy itthon zárjuk az évet.

A jövőre tekintve, mik a terveitek? Hogy alakul a következő évetek?

Hol vagyunk most és hova tartunk? Egyelőre ott tartunk, hogy többszáz, van hogy akár 1000 feletti embernek is játszunk hétvégenként, majd hétfőn bebattyog mindenki a munkahelyére, és megbeszéli, hogy mikor és hogyan kell kivennie a szabadságait, mert menni kell stúdiózni / forgatni / interjúzni, ?stb., kicsit kettős életet élünk. A jövő évünk jónak ígérkezik, már most le van kötve 6?7 koncertünk. Két hete voltunk újra stúdióban, felvettünk két új dalt, a fő célkitűzés pedig, hogy bejussunk fellépőként a nagyfesztiválokra. Tervben van még egy nagylemez kiadása is jövőre, erről ennél többet nem is mernék mondani, mert nem tudunk még semmi konkrétat, illetve gondolkozunk azon is, hogy megpróbálkozunk egy saját turnéval, tavasszal.

A sárvári Soulwave-koncert időpontja tehát: 2016. december 10. (szombat), 19:00

A Soulwave-koncert után pedig kiemelten ajánlott minden Beatles-rajongónak:

The Bits – Beatles-emlékzenekar 2016. december 10. (szombat), 21:00

? Koszorús Veronika ?