Véletlen találat: sárváriak körében kutatott szandál-redők

Ma reggel (a kiadott eredményekhez képest) egészen más témában indítottam keresést a Google-ön, és a találatok listáját böngészve akadt meg a szemem egy cikken, amellyel kapcsolatban már a kivonatszöveg is egyértelműen utalt Sárvárra, másrészt a szinte szürreálisnak ható módon meglepő cím is kíváncsivá tett, szóval rányitottam erre a linkre: A szandál-redő gyakorisága egy budapesti és egy Nyugat-magyarországi mintában.

A hivatkozás az Anthropologiai Közlemények 28. számához vezetett, ahol dr. Susa Éva neves antropológus, orvos szakértő egyik 1984-ben elhangzott előadásának rezüméje olvasható. A szerző 1977–1978-ban Budapesten, illetve Sárváron is kutatott általános iskolákban. Sárváron egészen pontosan 268 fiútól és 240 lánytól gyűjtött be és értekelt ki talplenyomatokat.

A szandál-redő ugyanis – akármit is gondolt róla eddig az olvasó – egy speciális talpi redő, amely bizonyos kromoszómarendelleneségekre, valamint örökletesnek tartott agyi károsodásra utalhat egyes források szerint. A teljes cikk az eredményekkel együtt itt tekinthető meg (nem hosszú). Most persze – a fentiek ismeretében – nagyon kíváncsiak vagyunk, esetleg van-e az olvasóink között valaki, aki emlékszik, hogy részt vett a felmérésben, és adott talpmintát általános iskolás korában. Ha magára ismer, kommentáljon! 🙂